"Vi behöver ta ett större samlat grepp"

Satsningen på feriejobbare som rensade bort den invasiva växten jättebalsamin blev lyckad, men nådde inte ända fram. "Vi behöver växla upp och ta ett större samlat grepp", säger Ronny Nyström, parkchef på Piteå kommun.

"Vi behöver ta ett synkat krafttag för att nå riktig framgång", säger Ronny Nyström, parkchef, om de invasiva växterna och då främst jättebalsamin. (Arkivbild)

"Vi behöver ta ett synkat krafttag för att nå riktig framgång", säger Ronny Nyström, parkchef, om de invasiva växterna och då främst jättebalsamin. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2024-05-15 05:20

Bekämpning av invasiva växter blev ett jobb för några av kommunens feriearbetare förra sommaren, främst handlade det om att få bort stora bestånd av jättebalsamin.

– Det var ett lyckat projekt, men det blir inte någon fortsättning i sommar utan vi ska istället ta ett kommungemensamt grepp på invasiva växter. De invasiva arterna bryr sig ju inte om tomtgränserna och växer inte bara på kommunal mark. Vi kände att det blev för mycket motvind när det bara var vi som skötte det här, säger Ronny Nyström.

undefined
Av de invasiva växterna är jättebalsamin det absolut största problemet i Piteå kommun visar en kartläggning. "Den sprider sig väldigt fort", säger Ronny Nyström. (Arkivbild)

Han menar att man även borde få med fler förvaltningar, men även företagare och privatpersoner på tåget.

– Vi behöver växla upp och ta ett större samlat grepp. Jättebalsamin är ett konkret problemet, här har vi också påbörjat ett arbete, den ordinarie personalen nu ska försöka upprätthålla det som hanns med förra året. 

Kommunen har nu på uppdrag av länsstyrelsen i Norrbotten, tagit fram en handlingsplan.

– Den är uppdelad i flera delar. Vi har gjort en handlingsplan för den mark vi har skötselansvar för och jag vet att samhällsbyggnad har gjort en handlingsplan för sin mark, säger Ronny Nyström.

undefined
Jättebalsamin är en sommarblomma, fröbanken kan finnas kvar i ungefär tre år. (Arkivbild)

De invasiva växterna jättebalsamin, jätteloka och tromsöloka som finns på kommunal mark ska bekämpas. Detta enligt ett föreläggande från länsstyrelsen.

– Det är jättebalsamin som är det stora problemet för oss, sedan finns det någon annan enstaka planta av invasiva växter, men inte i närheten ett lika stort problem som jättebalsamin, säger Ronny Nyström.

Han ser blomsterlupinen som ett kommande orosmoment.

– De är invasiva och det finns rekommendationer om att de inte ska spridas. Men det är inte lagkrav på att man ska bekämpa dem i dag, däremot så kan det mycket väl bli så och de är väldigt svåra att få bort.

undefined
Blomsterlupinen är vacker, men konkurrerar ut andra växter i naturen. Den finns ännu inget lagstadgat krav på att den ska bort, men rekommendationen är att inte sprida den. (Arkivbild)

Jättebalsamin är en ettårig ört med en fröbank på tre år, blomsterlupinen däremot är en perenn och vid optimala förhållanden kan fröna förbli livskraftiga under cirka 50 till 70 år.

– De sitter väldigt djupt och måste grävas upp från marken. Blir det bestämt att den ska bort då blir det sjukt jobbigt, det tar ett sekel innan man har utrotat dem, säger Ronny Nyström.

Han ser positivt på att så många Piteåbor lämnade in invasiva växter till Bredviksberget förra året, men menar att det är viktigt att följa instruktionerna så att inte frön sprids och förvärrar problemet.

– Men det är jättebra att medborgarna vill hjälpa till.

Invasiva arter hotar

Invasiva främmande arter är ett av de största hoten mot biologisk mångfald i Sverige och globalt. 

När invasiva främmande arter sprider sig kraftigt riskerar de att konkurrera ut inhemska arter. Växterna har en gång kommit in i landet avsiktligt som trädgårdsväxter eller oavsiktligt till exempel som frön i säckar med jord.

I Norrbotten ska jättebalsamin, jätteloka, smal vattenpest och tromsöloka utrotas enligt ett EU direktiv.

Förutom EU-arterna finns det ett antal andra arter som Sverige också måste försöka utrota eller bekämpa. Bland annat blomsterlupin, vresros och parkslide.

Källa: Länsstyrelsen/EU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!