"Vi är naiva i Sverige"

Det finns en naivitet kring de extrema rörelser som agerar i Sverige, men det finns hopp att stoppa exempelvis de ungdomar som åker till Syrien för att strida för IS. Det sade Mona Sahlin som talade vid "Arena demokratis" invigning i Christinasalen på söndagen

"Vi är dåliga i Sverige på att få tag i de som åker i väg för att strida för IS",sade Mona Sahlin.

"Vi är dåliga i Sverige på att få tag i de som åker i väg för att strida för IS",sade Mona Sahlin.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2015-09-20 16:37

Fram till fjärde oktober arrangerar Piteå kommun aktiviteter på temat "Arena demokrati". Söndag hölls invigningsmöte där kommunalrådet Peter Roslund pekade på att demokratin inte är självklar.

– Den måste alltid försvaras där det är viktigt att alla engagerar sig. Nu behövs inspel från Pitebor och kommunen har också ett stort ansvar, sade Roslund.

Mötet gästades av Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism vid Justitiedepartmentet. Hon utsågs av Regeringen Reinfeldt i juli 2014. Uppdraget ska redovisas senast 15 juni 2016.

Besöker kommuner

Hon har ett kansli med åtta-nio anställda i Stockholm, hittills har tiden mest använts till att besöka kommuner.

– Vi har hunnit med 120 och nu är vi Piteå där vi ska ha möten under måndagen, sade Sahlin till PT.

I sitt tal pekade hon på att idag finns tre huvudgrupper av extremism. Det är högerextremism i form av "Vit makt" som bland annat gjorde sig skyldigt till mordet på 15-åringen John Hron 1995 och som enligt Sahlin stått för flest mord.

– Det är viktigt att folk inte bara minns tobleroneaffären utan också John Hron, sade Sahlin.

En annan farlig gruppering är vänsterextrema rörelser som Antifascistisk fraktion och revolutionära rörelsen, som tydligt angivit våld som rättfärdig metod. Den tredje gruppen med mest fokus just nu är Jihadister som rekryterar ungdom i Sverige för att strida för IS.

Farlig rörelse

– Kom ihåg att det inte handlar om muslimer eller islamister. Det handlar om Jihadister som är en farlig rörelse. De ger ut tidningar och är aktiva på nätet. Det som är viktigt nu är att folk lär sig att förstå vad detta handlar om, sade Sahlin, som tog exempel kring en 17-åring som var stökig i skolan, som plötsligt blev mönsterelev och började lyda sina föräldrar, men som dog i Syrien i sin första strid för IS.

– Vi är dåliga i Sverige på att att få tag i de som åker iväg, konstaterade Sahlin, som pekade på att hennes uppdrag handlar om bland annat ge stöd till både anhöriga och sådana som hoppat av extrema rörelser. Samordnarens uppgift är också att sprida kunskap och ta fram en nationell strategi för hur landet ska bekämpa extrema rörelser.

En hopplös uppgift?

– Det finns en stor naivitet i Sverige och det finns risk för att vi fokuserar så mycket på Jihadisterna att vi glömmer de höger- och vänsterextrema grupperna. Men vi kan komma ikapp om vi tid hittar de som lockas av extremisterna, sade Sahlin till PT.

0911–645 00

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om