När statsministern Stefan Löfven och utbildningsministern Anna Ekström besökte Strömbackaskolan diskuterade de mobilförbud med eleverna i mindre grupper.
– Jag tyckte det var häftigt. Vi sa vad vi tyckte om förbudet och fick höra hans åsikter, säger Iris Hodzic.
Vad sa du till statsministern?
– Jag är ganska neutral i frågan. Ett förbud hade inte stört mig alls, men jag tycker att det går lite emot skolans ord om att man ska ta eget ansvar.
Iris Hodzic tror att det kan bli problem att följa förbudet.
– Det kanske håller i några veckor men sedan kanske det blir som det är nu – att folk tar fram mobilen.
Många elever anser att förbudet bör begränsas till grundskolan.
– Gymnasieskolan är ju frivillig. Min grupp sammanfattade det så att det här ändå är en bit in i vuxenvärlden, och då måste vi även ta eget ansvar och se till att vi prioriterar rätt, säger Ebba Jonsson.
– Vi är ändå ganska vuxna nu. De flesta på skolan är mellan 16 och 18 år. Vi måste fokusera på våra egna studier, det är mycket upp till en själv också, säger Natalie Asplund.
Statsministern konstaterade att det kommer att finnas undantag i förbudet som läraren beslutar om.
– Ju strängare reglerna blir kring mobilförbudet, desto mer utpekade blir de elever som faktiskt får tillåtelse att ha mobilen. Det är en aspekt man måste tänka på när man kommer till frågan om vilka som får ha mobilen eller inte, säger Leo Vikström.
Alla är dock inte lika kritiska till ett förbud.
– Om alla gör det så blir det som en vana, så jag tycker ändå det är helt okej, säger Alva Karlsson. Det är bättre ifall alla lägger bort mobilen i början av lektionen, än att man blir avtagen den senare.