Ökningen av smuggelhundar upprör

Den illegala införseln av valpar når nya rekordnivåer i Sverige. Tullverket redovisar att nästan lika många hundar stoppats på ett halvår som under hela förra året.

"Jag beskyller inte de personer som drabbas av dessa försäljare, eftersom det har blivit lättare att lura oerfarna hundköpare", säger veterinären Agnieszka Tomas på Evidensia.

"Jag beskyller inte de personer som drabbas av dessa försäljare, eftersom det har blivit lättare att lura oerfarna hundköpare", säger veterinären Agnieszka Tomas på Evidensia.

Foto: Privat

Piteå2021-08-09 21:15

Agnieszka Tomas, veterinär på djurkliniken Evidensia i Öjebyn, uttrycker sorg över det växande problemet. 

– Det är jättetråkigt att detta börjar bli allt mer förekommande. Det gäller inte bara i Sverige, utan detta är ett problem som växer i flera andra länder i Europa.  

Enligt statistik från Tullverket stoppades 280 hundar i fjol och fram till sista juni i år har 259 hundar stoppats, varav 46 fick avlivas. Problematiken är inte lika stor i norra Sverige. Under perioden januari till juni stoppades nio hundar i Norrbotten som dock inte hade koppling till någon form av smuggling.

Agnieszka Tomas förklarar att det generalla problemet med smuggelhundar är att valpar kan föra med sig olika sjukdomar som är sällsynta i Sverige, exempelvis rabies. I flera fall får hundarna avlivas på grund av att de saknar nödvändig hälsodokumentation. 

– Ett annat problem är de sjukdomar som hunden kan ha, den kanske måste opereras och behandlas i flera år eller till och med hela livet. Det kan bli höga veterinärkostnader för ägaren, säger hon. 

Tidigare såldes valpar från oseriösa uppfödare till väldigt låga priser, vilket gjorde det uppenbart att det handlade om oegentligheter, men i dag är fallet annorlunda, berättar Agnieszka Tomas. 

– I dag säljs hundarna till samma pris som hundar från registrerade uppfödare. Dessutom har de blivit bättre på att förfalska dokumentation och vaccinationsbevis. Jag beskyller inte de personer som drabbas av dessa försäljare eftersom det har blivit lättare att lura oerfarna hundköpare. 

Med lättnad berättar hon att hon själv har inte stött på några smuggelhundar under sin tid som veterinär på Evidensia. 

– Skulle vi möta sådana fall så är bekymret såklart att man kan bli smittad av sjukdomar, men också att det känns väldigt tråkigt att förklara problemet för ägarna och se hunden lida, säger hon.

Agnieszka Tomas uppmanar alla som vill köpa en hund att boka ett fysiskt möte med uppfödaren och undvika att fatta beslut om köp via internet. 

– Då kan man se hur hundarna beter sig runt uppfödaren. Be om att få titta på mamman till valparna och se hur hon mår, om hon känner sig trygg eller rädd. Ställ många frågor. Inga frågor är fel att ställa, säger hon och fortsätter:

– Då märker man hur engagerad uppfödaren är i hundarnas välmående. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!