(G som i Gerhard) som gjorde vår stad den äran. Peterson genomför för närvarande en enmansturne kors och tvärs i landet i syfte att sätta fokus på äldrepolitiken.
Den s-märkte veteranpolitikern - han är född 1933 - mötte en entusiastisk samling åhörare i PRO:s lokal på Prästgårdsgatan 23 i Piteå, en stad som han första gången besökte redan som ung SSU:are och som han sedan dess har återkommit till många, många gånger. Den före detta talmannen i riksdagen gick runt och skakade hand med samtliga drygt 30 mötesdeltagare och fick en kram av förra kommunalrådet Annie Persson.
Palmemordet
I tisdags var det ju precis 20 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades på öppen gata och Thage G. Peterson tänker och talar i dessa dagar mer än vanligt om mannen som var hans nära vän och kollega under femton år. Petersons bok "Olof Palme - som jag minns honom" från 2002 beskriver människan bakom myten.Olof Palme hade enkla vanor och var totalt statusbefriad, säger Thage G. Peterson och berättar en rörande historia om hur arbetskamraterna nästan tvingade Palme att gå och köpa en ny kostym. Palmes risiga gamla Saab och den dragiga sommarstugan på Fårö, som familjen Palme hyrde av en bonde, förstärker bilden av en oegennyttig och för all del även opraktisk människa.
- Vi hade våra arbetsrum praktiskt taget vägg i vägg och talades vid på dygnets alla timmar. Vi pratade bland annat om litteratur, berättar Peterson och nämnder att Artur Lundkvists bok från en resa till Indien var som en lärobok för internationalisten Olof Palme.
Tystare i Sverige
Peterson menar att svenskarnas starka uppslutning kring u-hjälpen till stor del är Olof Palmes förtjänst: "Olof Palme gav svenska folket samvete, hans lysande tal fick folk att reagera."- Tyvärr försvann lite av ideologin med Olof Palme, säger Thage G. Peterson.
- Det har blivit lite tystare i Sverige. Uppkäftigheten, det där med att röra om i grytan, har minskat.
Det betyder inte att man bör eller får kasta skit på andra partiers företrädare, tillägger Peterson: "Förtal måste vi kraftigt ta avstånd från." Vad smutskastning och ryktesspridning vill säga fick Olof Palme erfara. Det var dock inte andra partier som svartmålade honom, utan exempelvis officerare i marinen, en del läkare och andra samhällets stöttepelare, säger Thage G-punkt.
Den före detta KU-ordföranden tycker att "Palmehatet", eventuellt ett utlandsbaserat sådant, inte har beaktats tillräckligt av Palmeutredarna. Men det är ju inte för sent än, påpekar Peterson; mordet preskriberas först om fem år.<\c>