Veteranen "Siesta" tuffar vidare

LÄMNAR PITEÅ. En riktig pärla i veteranbåtarnas skara har kastat loss från kaj. Efter att ha haft Piteå som hemmahamn i 75 år tuffade Petterssonbåten "Siesta" i torsdags ut från Norra hamnen mot sin nya ankringsplats, Kramfors.

Piteå2007-06-16 00:00
-Siesta är en av ortens absolut äldsta båtar och fortfarande i praktiskt taget ursprungligt skick, även vad gäller maskineri. Det museala värdet är mycket högt.

Det hävdar Bo Lundmark, Piteå, båtentusiast och som också arbetat för att Piteå båtmuseum skulle köpa båten.

-Båtmuseets syfte är bland annat att bevara bruksbåtar till eftervärlden, särskilt de som är byggda i eller har annan anknytning till Piteå. Även om Siesta inte är byggd i Piteå har båten från ursprunget ingått i ortens småbåtsflotta, påpekar Lundmark.

Han anser att båten kunnat användas i samband med visning av museet, vid mässor och liknande men har sedan kunnat konstatera att Piteå båtmuseum inte velat bli inblandad i projektet.

Tredje
generationen

Från båtmuseets sida har man ställt sig bakom att bilda en stiftelse för att Siestas hemmaadress skulle bli Piteå, men utan Piteå båtmuseums inblandning. Och bildandet av en stiftelse har sedan inte ansetts realistiskt.

Folke Hedqvist, som till dags dato ägt Siesta och som hoppats att båten skulle ha kunnat vara kvar i Piteå, konstaterar att det inte funnits tillräckligt stort intresse för Siesta som museibåt. Han har dock sett en möjlighet att bevara båten och "hålla den levande" genom en överlåtelse till brorsonen Pierre Hedqvist i Kramfors.

- Det känns på något sätt tryggt att, noterar Folke Hedqvist:

- Och så blir den ju kvar i familjens ägo, i en tredje generation.

- Tillsammans med min bror Mikael skall jag köra båten i lugnt tempo till Kramfors. Det blir en tio dagars lång resa, berättar Pierre Hedqvist, en lika stor båtentusiast som sin farbror och farfar, när han gör den sista kollen före avfärden.

Ägare genom åren

Båten byggdes för prosten Carl Victor Strömgren i Piteå (1885-1971) som då döptes till "Du och jag", möjligen med tanke på makan Dagmar (1889-1975) och han själv.

Båten byggdes 1931 på Sjöexpress varv i Lidingö och ritades av C.G Pettersson och hade tillverkningsnummer 425. Båten är åtta meter lång och 2,2 meter bred. Skrovet är kravellbyggt av furu och ek, spanten av ek och vart tredje spant är av galvaniserat vinkelstål som nitats till bottenstockar av stål. Priset vid leveransen från varvet var 4500 kronor inklusive motor.

1950, då Melker Hedqvist (1900-1988), Piteå, förvärvade båten döptes den om till Siesta. Hedqvist betalade 4500 kronor och fick då på köpet också en släpbåt.

Folke Hedqvist berättar att Siesta varit i bruk fram till 1982, frånsett uppläggning under krigsåren. Därefter var båten föremål för upprustning åren 1982-1994 för att sjösättas på nytt 1994.

1969 tog Hans Hansen, Piteå, över Siesta men 1975 köpte Melker Hedqvist tillbaka båten. Från 1978 och till nu har den varit i sonen Folke Hedqvist ägo.

Motorbyte

Veteranmotorbåten var ursprungligen utrustad med en Penta L4 10-15 hästkrafter motor och med magnettändning och startblock. Motorn användes till och med 1982, när renoveringen påbörjades. Den gamla motorn finns i dag deponerad hos Piteå båtmuseum. En "ny" motor av samma modell inköptes sedan och monterades in i samband med upprustningen.

Folke Hedqvist berättar att i slutet av 1950-talet byggdes sidovindrutorna och två av framrutorna om på grund av den dåliga sikten när kapellet var uppfällt.

- De ursprungliga rutorna finns bevarade. Samtidigt försågs Siesta med en mast, avrundar Folke Hedqvist.

- Frågan är om hon har någon jämlike i sin klass, påpekar Bo Lundmark och beklagar att Siesta inte får ett fortsatt liv i Piteå.<\c>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om