Vetenskapspark i Solanders anda

Framtidens bioraffinaderier ska utvecklas i Piteå. Ett steg mot målet är skapandet av Solander Science Park, SSP. - Det här är bland det häftigaste som hänt i kommunen, säger Robert Bergman, koordinator för projektet, och får medhåll av forskaren Ingrid Nohlgren.

Piteå2006-11-17 00:00
Sågade trävaror och papper är redan gamla kända produkter som tillverkas av skog. Men så mycket mer kan göras - utan att de olika intressena behöver konkurrera om råvara. Det handlar om allt från fordonsbränsle till mediciner.

Projektet med svartlutsförgasning (som Affärsliv skrev om i förra numret) blir en av hörnpelarna i den nya vetenskapsparken.

- Vi som arbetar med svartlutsförgasningen har världens ögon på oss. Alla följer med spänning om vi ska lyckas eller inte, säger Nohlgren som arbetar med projektet.

Fordonsbränsle av skog

Visar sig ideerna fungera lika bra i praktiken som i teorin kan Sveriges pappersfabriker i framtiden bidra till 25 procent av bränsleförsörjningen för landets fordon.

Restprodukten, svartlut, från massaindustrin kan nämligen omvandlas till DME -  ett drivmedel för bilmotorer.

- Volvo har tagit fram en lastbilsmotor som går på DME. Om ett par år börjar bilar att testköras i Piteå, berättar Bergman.

Mer kan göras.

Naturens ekonomi

- Svartlutsprojektet öppnar helt nya möjligheter. Av den syntesgas som framställs kan också en mängd nya biprodukter tillverkas. Gasen är i princip densamma som utvinns ur olja. Att tillverka produkter av syntesgas är en känd teknik, förklarar Nohlgren.

På kort tid har Piteå utvecklats till ett centrum för bioenergi. Två stora vindkraftsparker planeras i kommunen, en mindre är redan under uppförande på Bondön och till sommaren börjar en stor biodieselfabrik att byggas på Haraholmen. Går alla planer i lås handlar det totalt sett om investeringar på 45 miljarder kronor.

Piteås förvandling till energikommun har gått så snabbt att branschen ännu inte finns med i det politiska tillväxtprogrammet.

Världsledande

- Daniel Solander talade redan på 1700-talet om "Naturens ekonomi". Nu ska vi ta honom på orden. Vi ska lära oss att nyttja mer av varje träd som sågas ner. Helt i Solanders och Linnes anda, ler Robert Bergman, som är en av kreatörerna bakom Solander Science Park.

- När det gäller forskning kring bioraffinaderier av skogsråvara är Piteå världsledande. Det måste vi ta till vara på. Piteå ska bli det ställe där nya spännande och miljövänliga tekniker utvecklas, menar Bergman, som redan arbetar för fullt med arrangemang av symposier.

Målet är 30 forskare i den nya vetenskapsbyn om inom fem år.

- Vi hoppas att forskningen i sin tur leder till traditionella företagsetableringar. Solander Science Park ska också bli en mötesplats med symposier och konferenser. Det här kan egentligen bli hur stort som helst om alla pusselbitar faller på plats.

Utbyggnad

Piteå kommun har redan beslutat om att tillskjuta en miljon kronor årligen under tre år till projektet. Pengar är också att vänta från svenska staten och förmodligen även från EU. Då handlar det om betydligt större belopp.

ETC, Energitekniskt Centrum, som invigdes redan 1999, blir hjärtat i en nya vetenskapsparken. Snart påbörjas också en tillbyggnad av lokalerna på 640 kvadratmeter. ETC utökas ut med ett våningsplan.

- Vi är trångbodda och behöver kontorslokaler så fort som möjligt, berättar Nohlgren.

Hedrar vetenskapsman

I dag används både vilrum och bibliotek som arbetsplatser.

Genom namnet Solander Science Park hedrar också Piteå kommun minnet av Sveriges förste världsomseglare, vetenskapsmannen Daniel Solander som föddes i Öjebyn (se faktaruta). Förhoppningsvis ska det bringa lycka.

- Det här kan vara fröet till någonting riktigt stort, säger Magnus Wikman, näringslivsutvecklare på kommunens tillväxtkontor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om