Folktandvårdens avbokningsregler gör att barnfamiljer straffdebiteras med 400 kronor plus faktureringsavgift när de avbokar tandläkartider för sjuka barn. Nu riktar föräldrarna Lina Petersson och Josef Lundberg hård kritik mot rutinerna som riskerar att slå hårt mot många familjers ekonomi.
– Det känns som att vi straffas. Man kan ju inte rå för att barnen blir sjuka. Jag har fem barn. Det här kommer att hända många fler gånger. Vi kommer att få betala jämt, säger Lina Petersson.
Verksamhetschefen Lena Vikberg säger att det är på detta sätt rutinerna ser ut och att de syftar till att undvika tomma stolar hos tandläkarna.
– Rutinen är att man debiteras 400 kronor oavsett orsak om man avbokar senare än klockan 15:00 dagen innan besöket. Detta är ett beslut som togs för ett antal år sen. Vi har knappa resurser och vill hellre ha fulla stolar än tomma. Vi ser att vi kan hjälpa fler patienter med den här rutinen, säger hon.
På frågan om det är rimligt att barnfamiljer ska straffas för att barnen blir sjuka svarar Lena Vikberg att de flesta avbokningar kan göras innan dagen för besöket.
– Det vanligaste är ändå att barnen blir sjuka några dagar innan man har tandläkartiden, och då kan man ju avboka direkt via 1177, även på helgerna. Det är det många som inte vet. Det är många andra verksamheter som har liknande upplägg, säger hon.
Men ska då föräldrar straffas som har barn som blir sjuka samma dag som de har tandläkartid?
– Det är främst de som blir sjuka samma dag som kan hamna lite i kläm. Vi har inget vattentätt system där ingen hamnar i kläm. Det är olyckligt att det blir så, men rutinen ser ut som så att avgiften debiteras oavsett orsak.
Riskerar inte detta att göra att barnfamiljer helt enkelt struntar i att ta barnen till tandläkaren?
– Vi hoppas att de inte hoppar över sina tandläkartider på grund av detta, utan att de vill komma på sina ordinära undersökningstider. Barntandvården är vår högsta prio.
Går det inte att se över möjliga lösningar med drop-in eller liknande för barnfamiljer som inte vill riskera avbokningsavgifter?
– Det har funnits en del olika drop in-lösningar i länet, men det har främst handlat om akuttandvård. Just nu har vi inte drop-in i Piteå, men vi har så kallade flödesdagar och flödespass, både i Piteå och i Öjebyn. Dessa syftar till att patienterna blir färdigbehandlade med så få besök som möjligt. Vi försöker hela tiden jobba med förbättringar.