Att socialtjänsten omedelbart kör ut människor från deras lägenheter när de inte kan hålla sig drogfri är dock en bild han menar är felaktig.
- Det sker inte direkt utan är alltid en individuell bedömning, säger Greger Pettersson och menar att det alltid sker en lång dialog mellan socialtjänsten och hyresgästen innan beslut fattas. Den som har försatt sin chans har möjlighet att komma tillbaka och få nya.
- Under det här året har vi inte vräkt en enda person. Annars brukar det röra sig om en-två personer per år som blir vräkta. Då är det fler personer som faktiskt sköter sig och får överta kontrakten istället.
Pettersson ser inte heller långa väntetider på behandling som något egentligt problem. Bor man på exempelvis Ankaret där det är svårt att hålla sig drogfri och man har behov av avgiftning får man ligga inne en tid på sjukhus. Efter det kan det bli frågan om någon form av motivationsboende, exempelvis Strömgården, innan nästa steg är behandlingshem.
Han har dock en egen tanke om att starta ett boende för lite yngre personer, mellan 20och 30 år som behöver mer intensivt stöd och folk runtomkring sig för att bibehålla sin drogfrihet.
De menar att det är värdefullt att bo kollektivet och att man kan lära sig att leva ett mer "normaliserat liv" innan man kan stå på egna ben i eget lägenhet.