Region Norrbottens beslut att avveckla slutenvårdspsykiatrin i Piteå och istället satsa på vård i hemmet har mött hård kritik. Nu varnar psykiatrikern Sven Hagnerud för att beslutet riskerar att sänka den psykiatriska vårdkvaliteten i hela Norrbotten. Sara Markinhuhta, verksamhetsområdeschef i Sunderbyn, sticker inte under stolen med att slutenvårdspsykiatrin i Sunderbyn står inför svåra utmaningar.
– Det går inte att komma ifrån att fler patienter kommer att behöva vårdas i Sunderbyn. Den stora utmaningen ligger inte hur vi ska kunna ta hand om tvångsvårdade patienter, utan om hur vi ska bedriva vård när man inte är tillräckligt sjuk för att omhändertas men ändå behöver inneliggande vård, säger hon.
Både politiker och chefer på Region Norrbotten som PT pratat med hoppas att införandet av specialpsykiatriska omvårdnadsteam ska minska trycket på slutenvården och tillstår att öppnandet av fler vårdplatser i Sunderbyn ska täcka behovet av slutenvård. Sara Markinhuhta säger att man jobbar hårt med rekryteringen men att tillgången till kompetens är begränsad.
– Rekrytering tar tid och det är svårt att hitta personal. Vi har lyckats rekrytera en hel del personal och några som jobbat i Piteå kommer nu också att börja hos oss. Det är ett jättebra tillskott. Däremot vet vi inget om den långsiktiga effekten av detta beslut och vi vet inte hur detta beslut faller ut. Det blir ett väldigt stort upptagningsområde vad gäller slutenvården.
Ni har sedan tidigare haft svårt att bemanna psykiatrin i Sunderbyn. Vad säger att det blir lättare nu när Piteås avdelning läggs ner?
– Det finns inget som säger det. Det finns bemanningssvårigheter i dag och det här kommer med jättestora utmaningar. Det är inget vi är blinda för och det har vi fört fram vid flera tillfällen. Bemanningsbiten är en jättesvår nöt att knäcka och vi har också ställt frågan vad som händer om vi inte skulle klara av det.
Slutenvårdsavdelningen i Piteå kommer att stänga den första oktober och därefter ska samtliga patienter i behov av slutenvård vårdas i Sunderbyn. Dröjsmål i upphandlingen av Regionens larmavtal gör däremot att man inte kommer att kunna öppna lika många nya vårdplatser som man hoppats.
– Vi kommer inte kunna öppna upp så många platser som vi skulle önskat, nej.
Kommer platserna att räcka till?
– Det är svårt att säga. Det kommer också bli en etisk stress på de individer som ska bedöma patienternas vårdbehov.
Hur kommer det att påverka patienterna?
– Det finns utmaningar och det finns farhågor i verksamheten. Där har Piteå också ett arbete att göra med spot där individer kommer att behöva vårdas i hemmet. Vi gör allt vi kan för att möta detta så gott det bara går.