Piteå-Tidningen har vid många tillfällen berättat om den brist på personal som råder inom landstingets verksamheter.
Under flera år har stafettläkare och svårigheten att få fast anställda läkare varit på tapeten. Nu har även bristen på sjuksköterskor blivit så stor att kostnaden för hyrsköterskor tredubblades mellan juli 2013 och juli 2014 från drygt tre miljoner till drygt nio miljoner.
Prognoser pekar på att även undersköterskor kommer att bli en bristvara. En rapport som fackförbundet Kommunal presenterade i fjol säger att fram till 2019 behövs 600 nya undersköterskor i länet.
Bristen på personal är inget som bara drabbat små kommuner eller små hälsocentraler. Även sjukhusen är drabbade. Fram till i maj i år hade landstinget fått dra in vårdplatser vid både Piteå älvdals sjukhus och Sunderby sjukhus. 11 vårdplatser inom ortopedin, 12 inom kirurgin och åtta inom psykiatrin. Än är det inte klart hur hösten kommer att se ut, om de neddragna vårdplatserna kommer att öppnas igen.
Frågan inte löst
Operationer har också fått ställas in som ett direkt resultat av sjuksköterskebristen, exempelvis fetmaoperationer. Alldeles nyligen slöt landstinget ett avtal med privata Hermelinen om fetmaoperationerna. Landstingets kirurger kommer att genomföra operationerna medan Hermelinen står för lokal och övrig personal.
Personalbrist är inte ett problem Norrbottens läns landsting är ensamt om. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har därför tagit fram en åtgärdsplan för att minska landstingens beroende av inhyrd personal. Trots att den planen nu varit i bruk en tid har inga stora förbättringar skett.
Norrbottens läns landsting har själv tagit fram en åtgärdsplan för att komma tillrätta med sjuksköterskebristen. Sköterskor har bland annat sagt upp sig i protest mot orättvis lönesättning och en löneöversyn är en del av handlingsplanen.Där nämns bland annat också bättre omhändertagande av nyanställda, en översyn av vem som ska göra vad i vården och att arbeta för att fler ska orka jobba fram till pensionsåldern.
Vårdcollege har också startats där sex kommuner, tillsammans med landstinget och fackförbund, arbetar för att göra vårdutbildning på gymnasienivå bättre och mer attraktiv.