Polisen i Piteå och fältassistenterna har märkt att det just nu finns en hajp bland Piteås unga att vejpa. De pratar med tonåringar som kanske inte har förstått hur beroendeframkallande det är.
Det luktar inte inpyrd cigrettrök – istället luktar det gott av e-vätskorna som vejperna fylls med. Emma Svensson jämställer det med att jämt gå omkring med en godispåse i fickan.
– Det är jättepopulärt att vejpa, det känner jag generellt när jag pratar med ungdomar. Mer eller mindre var och varannan ungdom gör det i högstadiet och vi har även fått indikationer på att barn i mellanstadiet vejpar i vissa umgängeskretsar, säger Emma Svensson.
Hon konstaterar att polisen inte ser unga som vejpar på stan eller i offentlig miljö som de gjort tidigare.
– Men vi märker ändå att det är många som besitter en vejp. Vi hoppades på att få se ett resultat efter domen på kvinnan i Piteå som sålde e-cigaretter till minderåriga. Att den skulle ge en dämpad effekt. Men produkten är så lättillgänglig. Tipsen fortsätter att komma in till polisen att minderåriga har dem, säger hon.
Många ungdomar håller inte med om att snus, tobak och e-cigaretter är samma sak.
– De ser inte sambandet att nikotinet är den röda tråden. Och de har inte förstått att det är nikotin i e-cigaretter även om det står klart och tydligt på produkterna, säger hon och fortsätter:
– Om inte vi i vuxenvärlden tar ett kliv in och hjälper barnen att städa sina rum, upptäcker dem och kastar bort dem, så känner jag en stor oro att vi snart kommer att ha hel generation som är nikotinberoende.
Emma Svensson ser att användandet inte är könsrelaterat och för den som vejpar ser mönstret annorlunda ut än när man röker och snusar. Rökare tänder inte 3–4 stycken cigaretter efter varandra. Snusare lägger inte in flera prillor på raken.
– En tobaksrökare får ut ett visst antal bloss per cigarett men man kan suga på en vejp i en kvart, lägga bort den och så tar man upp den igen och röker. På det sättet riskerar man få i sig mycket mer nikotin. Vad det här gör med ungdomars hälsa vet vi inte ännu.
Fältassistenterna ser också att vejpandet bland unga som går i högstadiet/gymnasiet har ökat.
– Det är ute att röka vanlig tobak. Istället väljer man engångs e-cigaretter, då får de cirka 80 puffar under hundralappen, säger Anders Elvhäger och fortsätter:
– Cigaretterna är också svåra att upptäcka både i skolmiljö och i hemmet då själva behållaren är stor som överstrykningspenna.
Hur resonerar ungdomarna om vejpning?
– De jämställer det med snus och tycker att det inte är någon skillnad. Vi försöker framhäva riskerna och att det börjar finnas forskning om att det kan vara skadligt. Vattenångan verkar harmlös och smakar gott men man ska inte glömma bort att den också innehåller nikotin och kemikalier.
Kiosk- och spelbutiken Direkten är en av flera butiker i Piteå som har produkter till försäljning. Ägarna är noga med att kontrollera legitimation. De håller koll om de ser någon äldre som är inne i butiken och pratar med minderåriga om att köpa e-cigaretter.
Har ni unga vuxna som kommer in och köper flera stycken?
– Nej, det har vi inte och skulle det göra det så ringer våra alarmklockor. Vi följer de regler som gäller vid försäljning, säger Ingevald Holmqvist.