Veckoprogram psykisk ohälsa

Den psykiska ohälsan ökar i samhället och sätter press på vårdapparaten. I Piteå anser Lena Enqvist, stabschef vid psykkliniken att den trots allt klarar vårdgarantin och att akut sjuka kan komma samma dag.

Staffan Lundström och socionomstudenten Sandra Forsman delade ut material till Karin och Anders Borgman.

Staffan Lundström och socionomstudenten Sandra Forsman delade ut material till Karin och Anders Borgman.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2018-10-06 15:37

På lördagen inleddes det som benämns psykiatrins vecka i Piteå. Ett arrangemang som genomförs i de flesta av landets 290 kommuner. I Piteå arrangeras veckan av Svenska kyrkan, Piteå kommun, RSMH, Region Norrbotten, Hjärnkoll och studieförbundet Sensus.

Tanken med veckan är att sätta fokus på den sjukdom som allt mer drabbar unga,

– Detta går tyvärr ned i åldrarna, säger Linda Roslin, chef för tre boenden i Piteå som har plats för sex personer som lider av psykisk ohälsa.

Under kommande vecka kommer det att hållas föreläsningar med teman som "diagnos, behandlingsformer och anhörigperspektiv, "att förbereda ungdomar för livets berg - och dalbana, föreläsning med rubriken "skamfilad". Veckan avslutas med en sinnesromässa i Piteå kyrka söndagen 14 oktober.

Trots det dystra läget säger Lena Enqvist att de har en välfungerande enhet.

– Vi har god bemanning där vi inte behöver hyra in personal. Den som blir akut sjuk kan komma samma dag och vi klarar garantin om att ge vård inom 60 dagar, säger hon.

– Det står väl till. Men vi har utmaningar eftersom vi ser att de som får diagnoserna autism och ADHD är en växande grupp.

Pernilla Nordkvist, verksamhetschef vid rättspsykiatrin i Öjebyn säger att en positiv trend ändå är att folk vågar prata om det.

– Och allmänheten har fått mer kunskap om var man kan söka hjälp, säger Lena Enqvist.

Pernilla Nordkvist säger om psykiatrins vecka:

– Vi vill minska stigmatiseringen kring den psykiska ohälsan. Visa att det inte är tabubelagt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om