Kampanjen sker i samarbete med Nationella viltolycksrådet, som har en välmatad webbplats med adressen viltolycka.se. Och det kan behövas. Enligt polisen sker en viltolycka var tionde minut i Sverige. Ett syfte med kampanjen är att öka medvetenheten hos trafikanterna om att vilda djur finns längs vägarna hela tiden, även om de är mest aktiva i skymning och gryning.
Under vinterhalvåret är det inte ovanligt att det kan inträffa dussintals viltolyckor i Norrbotten bara under ett dygn. Värt att notera är att renen i dessa sammanhang inte räknas som "riktigt" vilt i statistiken, som redogör för olyckor med björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.
Renolyckor registreras därför i en fristående statistik.
Av årets siffror framgår att renolyckor fortsätter att vara vanligast i Norrbotten, medan rådjursolyckor är vanligast sett till hela landet. Och skillnaden är stor, antalet renolyckor i Norrlandslänen har hittills varit drygt 1 000, varav hälften skett i Norrbotten, medan antalet rådjursolyckor varit 30 000.
Vad gäller olyckor med älgar har cirka 3 000 inträffat hittills i år. Lika många olyckor har inträffat med vildsvin, men det viltet förekommer som bekant inte i de nordligaste länen..
Under kampanjveckan kommer polisen bland annat att dela ut informationsmaterial i samband med trafikkontroller. Man kommer även att synas i andra sammanhang där allmänheten vistas. Yrkesförare är också i fokus för kampanjen, inte minst förare från andra länder som kan räkna med att bli uppvaktade på rastplatser. Det kommer också att göras dagliga sammanställningar av alla viltolyckor som inträffat, för att belysa risken ytterligare.