Piteåborna fick prova på historisk sällskapsdans

Under onsdagen arrangerades historisk sällskapsdans på Swensbylijda. Ett antal besökare tog tillfället i akt och provade på att dansa som på 1600-talet.

Besökare fick prova på historisk sällskapsdans på Swensbylijda. Sten Sandlund dansade med Viveka Sjölund och Eva Nilsson med Stig Sjölund. I bakgrunden Brith Fäldt med Anna-Stina Eriksson.

Besökare fick prova på historisk sällskapsdans på Swensbylijda. Sten Sandlund dansade med Viveka Sjölund och Eva Nilsson med Stig Sjölund. I bakgrunden Brith Fäldt med Anna-Stina Eriksson.

Foto: Linda Sundström

Piteå2021-07-14 20:00

Swensbylijda firar Piteå 400 år med en historievecka med bland annat matlagning, odling, hantverk och dans. Under onsdagen anordnades en kurs i historisk sällskapsdans.

– Det var någonting som folk gjorde på den tiden. De var arbetande personer, men under skördefester eller liknande kunde det hända att en spelman drog fram fiolen och spelade, säger filmarbetaren Viveka Sjölund, hemmahörande i Stockholm, som höll i dansarrangemanget tillsammans med Brith Fäldt och Stig Sjölund.

undefined
Brith Fäldt, Stig Sjölund och Viveka Sjölund var klädda som 1600-talets bönder. Viveka Sjölund hade sytt kläderna.

De bar alla tidsenliga kläder som Viveka Sjölund sytt. Den typen av kläder bars varken av den fattigaste samhällsklassen eller av borgare, utan mestadels av bönder. Färger som rött, svart, brunt och blått var vanliga. Kvinnorna bar hätta på huvudet och livstycken.

– Det ansågs fint med stora höfter, säger Viveka Sjölund och tillägger att det var innan korsettens tid.

Viveka Sjölund berättade också om normer på tillställningar förr i tiden.

– Man gick inte och hälsade på folk, utan man måste bli presenterad, säger hon.

undefined
Sällskapsdansen inleds med en hälsning.

Ett antal besökare vågade sig på sällskapsdansen. Anna-Stina Eriksson, Eva Nilsson och Sten Sandlund, alla vaccinerade, var först ut. Sten Sandlund hade inte dansat någon liknande sällskapsdans tidigare.

– Man kan ju lära sig, säger han.

Gruppen höll till i skuggan för att undvika den värsta värmen. Kläderna som Viveka Sjölund sytt var relativt tjocka.

– Det var ganska kallt i Sverige på 1600-talet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!