Kraftigt ökad efterfrågan, klimatförändringar och färre plantskolor är några av de orsaker till att det råder växtbrist i Europa. Anna Ekström, ägare av Sinnenas ateljé i Piteå förklarar att många växtodlare i Europa fått slå igen till följd av coronapandemin samtidigt som intresset för odling och trädgård ökat under samma pandemi och lett till ökad efterfrågan på växter.
– I Sverige har det dessutom skett en generationsväxling. Många av de som drivit plantskolor har varit äldre och odlat för att de älskar växter. De finns inte kvar längre samtidigt som andra plantskolor köpts upp och lagts ner. Mycket av det som fanns ifjol köptes upp av stora bolag och då har ju vi små trädgårdsföretagare i Piteå inte en chans.
Störst brist är det på träd och buskar som behöver något eller några år på sig för att växa till sig innan de kan säljas till kund. Anna Ekström säger att hon gör sina beställningar långt i förväg, ibland upp till två år.
– Trots att jag har lång framförhållning så har jag ändå inte fått allt jag önskat. Vissa av de producenter jag brukar köpa av har haft för lite material så de har inte kunnat leverera som vanligt.
En annan aspekt som spelar in på odlingen i norr är växternas härdighet.
– Vi vill ju sälja material som passar här uppe så det får vi också tänka på när vi köper in.
Men Anna Ekström är ändå inte särskilt orolig över att inte kunna förse Piteåborna med växter inför kommande odlingssäsong.
– Visst kan det vara så att vi inte har en viss växt som efterfrågas men vi har lång erfarenhet och kommer att kunna erbjuda kunderna alternativ som är minst lika bra. Det gäller att tänka lite utanför boxen. Sedan är det så att vi får in växter löpande så det vi inte har i dag kan komma in senare. Man får bara vänta lite längre och ha tålamod.
Hon beskriver att hon haft besök av halvförtvivlade kunder som inte hittat det äppelträd de tänkt köpa. Hon har då fått förklara att det inte tagit slut, det har inte ens hunnit komma in.
Under coronapandemin har intresset för odling ökat kraftigt och många helt nya intresserade har tillkommit.
– Det är ju så kul att fler fått upp ögonen för odling. Många har tänkt och planerat under vintern och kommit fram till att de nog ska satsa på både röda och svarta vinbär. Det är så himla härligt, säger Anna Ekström.