Växande livsprojekt när Piteåbon Robin fångar urskogen

Piteåbon Robin Eriksson Franzén ser sitt livsprojekt ta form. Hisnande naturvyer och himlafenomen tar plats i det kortfilmsprojekt som långt innan premiären har rönt stor uppmärksamhet.

Robin Eriksson Franzén kom till Piteå från Eskilstuna för några år sedan. "Jag känner att jag har en plats här. Jag känner att det är här jag hör hemma och trivs bäst", säger fotografen.

Robin Eriksson Franzén kom till Piteå från Eskilstuna för några år sedan. "Jag känner att jag har en plats här. Jag känner att det är här jag hör hemma och trivs bäst", säger fotografen.

Foto: Anders Sandlund

Piteå2021-04-21 07:00
undefined
Robin Eriksson Franzén ute på jobb i det fria. Till vardags arbetar han på KMH Foto i Piteå.

Sedan ett år tillbaka jobbar han på en film som skildrar årstiderna på ett poetiskt och djupt sätt, med professionell ljudläggning och perfektion i bilden. Främst har han filmat i urskogen i ett naturreservat utanför Arvidsjaur.

– Budskapet är att bevara den lilla urskog vi har kvar. Jag läste att vi har 40 procent kvar nu. Hur länge kommer vi att ha det, funderar Robin Eriksson Franzén när vi slår ner oss ner på en nedfallen trädstam i skogen vid Norrstrandsbadet. Han noterar harsyra på marken och en hackspett i arbete en bit bort.

Han vill visa de värden vi har att förlora. Det är fritt från människor i bild.

– Jag gör projektet för att inspirera andra att värna om naturen.

undefined
Årstidernas skiftningar ska speglas i den 30 minuter långa "Deep roots" (Djupa rötter). Robin Eriksson Franzén har själv gjort musiken. För ljud svarar Daniel Caldeborn och för speaker Kevin Kirves.

Utifrån spår och ljud tror han att han var i närheten av en björn vid ett tillfälle, men han går inte omkring och känner rädsla. Sammanlagt handlar det om ett par månader av tältande ute i det fria, ofta i sällskap av naturens egna snöskulpturer och absolut tystnad. Han minns bitande, klara vinternätter när han väntat ut norrskenet och himlen plötsligt exploderat i färg.

Han älskar vintern, men fascineras av naturen i det här läget också, med snösmältning och träd som börjar knoppas.

– Från vinter till vår och sommar är det en otroligt viktig förändring i filmen.

Han uppskattar att han filmat cirka tre fjärdedelar. Det är osäkert när han blir klar. Det får ta tid.

Robin Eriksson Franzén har vuxit som person under filmandet av "Deep roots" som växer i omfång och blir närmare 30 minuter. Han har även utvecklats fotografiskt och lärt sig mycket om utrustningen. Bland annat har han monterat teleskopvärmare runt objektivet som gör att det klarar sig undan kondens när det är riktigt kallt.

Förutom passionen att fånga naturen ser han alla utevistelser som en källa till helande. Naturen betyder allt.

– Resorna ut i skogen har blivit som terapi. Man är här i stan en vecka eller två och jobbar och börjar känna stresspåslaget. Då har jag det här projektet. Man är alldeles för sig själv, kan skingra sina tankar och läka.

undefined
Norrsken dominerade tidigare. Med tiden har Robin Eriksson Franzéns fotograferande breddats.

Han har fått många glada tillrop och känner att han är på rätt väg. Slitet börjar ge utdelning. Nyligen gjorde SVT ett reportage om honom i kulturprogrammet ”Sverige!”

– Att folk uppskattar det jag gör är tusen gånger mer värt än vilka pengar som helst i världen. Jag vill inspirera folk och göra en förändring.

undefined
Midnattssolen träffar lågfjället och vänder upp. Robin Eriksson Franzén jobbar med tidskrävande time lapse-teknik där tio sekunders film kan ta åtta timmar att hämta in.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!