Växande kultur får ta plats

E-Sport är någonting som växer mer och mer hela tiden. UNG har träffat den semiprofessionella CS-spelaren Emil Persson som berättar mer om kulturen. På PDOL kan ni själva prova på E-sport i vårt tält på Rådhustorget!

CS GO. Sedan Emil var liten har han intresserat sig för datorspel. Inte minst på grund av människorna man möter över internet.

CS GO. Sedan Emil var liten har han intresserat sig för datorspel. Inte minst på grund av människorna man möter över internet.

Foto: Linnea Lundström

PITEÅ2016-07-27 14:00

– Det började nog när pappa byggde vår dator när jag var i 6-årsåldern. Då satt man och spelade minröjare och det här flipperspelet som fanns på alla datorer då, berättar 22-årige Emil Persson.

Det är lite annorlunda nu. Med 6605 aktiva timmar spelade på CS Go under aliaset "kHRuMz", flertalet turneringar och otaliga nya kontakter i communityt är Emil numera en semiprofessionell E-sportare. Men han menar att det inte i första hand är spelets förtjänst i sig.

– Man logga in och efter fem minuter har man fått en ny kompis. Du har vännerna där hela tiden och jag skulle säga att ungefär 50 procent av tiden jag spenderar framför datorn är bara för att sitta och snacka med dem.

Counter Strike är first person shooter-spel, det du ser på skärmen motsvarar med andra ord spelkaraktärens synfält. Det går i korta drag ut på att två lag krigar mot varandra i ett terroristdåd. Emil var nio år när den första utgåvan av Counter Strike släpptes.

– Då var jag ju sämst, men man brydde sig inte så mycket om resultat eller så utan det var ju bara för kul. Men jag lärde mig ändå grunderna och började fatta tänket rätt tidigt, säger Emil som beskriver sig själv som en väldigt taktisk spelare - läser av motståndarna och lägger upp strategier bättre än vad han siktar.

– Det var nog när jag insåg att jag verkligen förstod spelet som jag tänkte att jag kommer kunna bli riktigt bra om jag vill.

I 15-årsåldern började han tävla. Då hade E-sporten fortfarande inte slagit igenom som den har nu, och det var långt ifrån bara positiva kommentarer kring spelandet.

– Folk skrattade när jag sa att jag ville satsa på E-sporten. Så är det lite fortfarande bland den äldre generationen, de har inte riktigt fattat än. Men de som är i E-sportens översta elit tjänar minst lika mycket som fotbollsproffs.

Han har varit på Dreamhack, världens största LAN, flera gånger och tävlat.

– Då har jag inte tävlat i något lag utan spelat i en-mot-en-matcher, de turneringarna plockade jag hem två år i rad.

Ibland lägger han också upp streams på hemsidan Twitch, en hemsida där E-sportare direktsänder sitt spelande.

– Det gör jag inte på något sätt för att jag vill ha pengar, utan jag vill lära andra. Jag vill utveckla E-sporten ännu mer, få den att växa. Det finns yngre spelare som ser upp till mig, jag vill vara för dem vad de äldre var för mig när jag var liten.

PT PLAYTIME

På PDOL kan du själv prova på E-sport på Rådhuset, ett samarbete mellan PDOL och UNG -redaktionen.

Under hela festivalen pågår en turnering i Mario Kart på Wii U med fina priser i potten.

Man kan också prova på spelen Castle Crashers, Rocket League och Overwatch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om