– Vi började litet på prov för drygt ett år sedan, berättar Ola Hortlund, och det har slagit väl ut. Vi ser en ökande trend.
– Problemet är väl egentligen att marknadsföra sig, vi har ju ingen erfarenhet av det och vet egentligen inte riktigt hur vi ska nå ut, säger Sara Hortlund och berättar att man hittills enbart gett sig tillkänna via en Facebooksida – och via samarbetet med de lokala butikerna, förstås.
Gårdsslakteri
– Jo, vi säljer ju en hel del till den lokala Ica-handlaren i byn och har också samarbete på gång med andra handlare, vi får väl se hur det går. Jag skulle ju förstås önska att fler restauranger också handlade av oss, konstaterar Sara.
I början var de helt inne på att starta ett gårdsslakteri, så att djuren aldrig skulle behöva lämna gården, men de hann inte så långt med planerna då:
– Nääe, det kom en massa grisar emellan där, skrattar hon och berättar om köpet av grisgården en bit därifrån, en gård med 110 suggor och ungefär 1 200 grisar totalt innebär förstås en hel del merarbete.
Fast samtidigt säljer grisköttet bra, riktigt bra inte minst inför den nu avklarade julhelgen.
– Jag kan ju inte leverera bara julskinka, men det är rätt många som köpt en halv eller en hel gris till jul, säger hon.
Obruten kylkedja
Gårdsförsäljningen av kött, gris eller nöt (mellankalv), växer och makarna har nu investerat i en specialisolerad kylbil med ett särskilt kylaggregat inmonterat för att själva kunna leverera köttet i en obruten kylkedja.
– Jag är ju litet av kontrollfreak, så det känns jättebra att hämta och köra ut det själv, säger Sara.
Tankarna på eget slakteri har de inte släppt helt i alla fall, men är än så länge fullt nöjda med det här arrangemanget.
– Vi skickar djuren till slakt tisdag, de styckar torsdag och så hämtar vi köttlådorna och levererar till kund på fredag.
Hortlunds har valt att sälja mellankalv (6–8 månader gamla tjurkalvar) dels för kvalitetens skull, dels för att de är litet enklare att hantera än ungdjur.
– En ungtjur på 18–20 månader är ju betydligt större och kräver en hel del extra utrymme, konstaterar Ola Hortlund.
– Ja, och så blir det ju litet kaxigare och buffligare, litet svårare att ha att göra med när de blir större, säger Sara.
Snittpris per kilo
En hel mellankalv ger 40–50 kilo styckat kött. Av det ungefär hälften mald köttfärs och hälften finare köttdelar som biff, filé och entrecôte.
– Vi har valt att sätta ett kilopris för allt kött, alltså litet dyrare köttfärs kanske men otroligt billig filé. Griskött däremot, har vi ett fast pris för helt eller halvt djur, säger Ola.
Hortlundarna är dock inte de enda i bygden som valt att satsa på gårdskött. Vid Avans lantbruk i Hortlax står man exempelvis också i startgroparna med en gårdsbutik. Där tar man redan emot beställningar på nötkött och hoppas ha fullt utbyggd verksamhet med även griskött lagom till nästa jul. Gårdsbutiker finns också på andra håll, bland annat i Arnemark och i Alterdalen (rabarberiet).