Jennie Berglund, projektledare på Smurfit Kappas produktutvecklingsavdelning, berättar att det nya pappret som står emot vatten, "Aquastop", togs fram av två huvudsakliga anledningar: efterfrågan och miljöaspekten. Pappret är en del av Smurfit Kappas initiativ "Better planet packaging" som handlar om att designa hållbara förpackningslösningar.
– Papper är ett bra material ur hållbarhetsaspekten. Däremot så har det inte vissa egenskaper som andra material har, till exempel plast som är väldigt vattentåligt, säger Jennie Berglund.
Förenklat kan man säga att produkten är ytbehandlad wellpapp som vatten inte tränger igenom. Användningsområdet kan variera beroende på vad kunderna behöver, men det kan till exempel handla om förpackningar till tvättmedel, frukt och grönsaker som tillfälligt behöver skyddas mot vatten.
– Wellpapp används också mycket inom e-handeln och då kan det här skydda mot fukt, stänk och vatten, säger Berglund.
Arbetet med att ta fram det ytbehandlade pappret har pågått i ungefär två år. Produktutvecklingen är utspridd och sker på flera håll i Europa, men just det här pappret är framtaget främst av arbetsgrupper i Piteå och Spanien.
– Det känns jättekul att den kommit ut på marknaden efter att vi jobbat med det under så lång tid. Vi har ju testat mycket på labbet här i Piteå och sen gjort provkörningar på en större industriell skala. Sen har det utvärderats, justerats och förbättrats. Det känns jättekul att det nu är ute och att det funkar bra. Men sen fortsätter också arbetet med att hitta ännu bättre lösningar, säger Berglund och fortsätter:
– Papper är ju förnyelsebart och ytbehandlingen, som traditionellt har bestått av fossilbaserade råvaror, har vi nu lyckats ersätta med stor andel förnyelsebart. Men målet är 100 procent så det finns fortfarande saker man kan utveckla.
Vad händer om det ytbehandlade pappret hamnar i naturen?
– Det första vi vill är att materialet ska tas omhand om återvinnas. Men nedskräpningsproblematiken är en viktig del i '"Better planet packaging". Att material som hamnar i naturen inte ska stanna där så länge. Papper ligger en stund men det går relativt snabbt att bryta ner och det är också målet med de här ytbehandlade produkterna. De ska också kunna brytas ner i naturen utan problem.