Vattenkraftsförening lockar inte Piteå

Piteå kommun har ingen ambition att gå med i Föreningen Sveriges vattenkraftskommuner. Främsta motivet är att kommunledningen inte ser någon ekonomisk fördel med ett medlemskap.

Piteå2007-02-21 00:00
Det är centerpartiets Erik Berg som motionerat om att kommunen ska gå med i den aktuella föreningen.

I sin motion pekar Berg på att sedan starten 1999, har 40 kommuner i de sju nordliga skogslänen gått med. Dessa län representerar mer än en halv miljon innevånare och föreningens krav är att kommunerna ska få del av det värde som vattenkraften genererar.

Kraftexempel

De anslutna kommunerna har även nära 30 riksdagsledamöter i ryggen som samtliga förespråkar återbäringsmodellen.

Motionsförfattaren lyfter också fram föreningens motsvarighet i Norge där cirka 1,5 miljarder norska kronor återförs till medlemskommunerna.

Notabelt är att Erik Berg fått stöd för sin motion från både vänster och höger i form av Brith Fäldt och Lage Hortlund.

Men Piteå kommun avslår alltså motionen.

Kommunalrådet Peter Roslund, s, konstaterar att ett medlemskap kan verka lockande, men då främst för enskilda kommuner med stora vattenkraftverk.

Enligt hans och socialdemokraternas uppfattning "... skulle Piteå med sin förhållandevis ringa energiproduktion sannolikt bli förlorare", på ett medlemskap.

Motionen kommer att behandlas vid kommunfullmäktige på måndag.

Skolexempel

Ytterligare en motion som förväntas få tummen ned på måndag kommer från folkpartiets Nils Dahlbäck.

Dahlbäck har motionerat om att införa ordningsomdömen i kommunens skolor.

Han upplever ordning och reda i skolan som en klar bristvara. Något som han anser återspeglar sig i trivsel och studieresultat.

Motionären vill att lärarna ska känna att de har befogenheter att exempelvis ta hand om störande inslag som mobiltelefoner och flytta elever som beter sig kränkande mot lärare eller studiekamrater.

Barn- och utbildningsnämnden har yttrat sig över motionen och nämnden anser inte att motionärens begäran i skrivelsen inte är förenlig med gällande lagstiftning.

Bun pekar vidare på en skrivelse från Skolverket efter en liknande begäran från Nacka kommun. I den skriver verket bland annat att, "kommunen bör iaktta stor försiktighet vad gäller att ge sådana direktiv som kan innebära att lärarna tvingas välja mellan lagstiftarens regler och kommunens direktiv."

Superexempel

Det är ytterst tveksamt om folkpartiets Ulla Persson får gehör för sin motion om en "Super-Nanny" med syfte att hjälpa föräldrar i sin familjeroll.

Motionären har tagit starkt intryck av tv-programmet med Super-Nannys som gör underverk i stökiga småbarnsfamiljer.

Socialnämnden har yttrat sig i frågan. Den ifrågasätter huruvida ett underhållningsprogram av den karaktären ska tas på fullt allvar. I varje fall anser den inte att kommunen i sin familjepolitik ska plagiera eller än mindre eftersträva sån verksamhet.

Dessutom konstaterar nämnden att det hela både ska kopplas till kompetens och ekonomi. Något som fullmäktige måste ta ställning till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!