Ledningen är cirka elva mil lång och ska ersätta den befintliga 150 kV-ledningen som går till Rengård i Västerbottens län. Den nya ledningen kommer gå parallellt med den befintliga och enligt Vattenfall är åtgärden en förutsättning för den framtida elförsörjningen av Skellefteälvens dalgång samt Luleå, Boden, Älvsbyn och Piteå.
– Den befintliga ledningen har tjänat sitt syfte väl, men för att även fortsättningsvis säkerställa ett robust elnät som motsvarar samhällets krav på tillförlitlighet och effektivitet väljer vi att höja kapaciteten och driftsäkerheten. Ledningen mellan Piteå och Vargfors är, tillsammans med övrigt regionnät i området, en av de viktigaste elkraftmatningarna för Piteå stad och de stora industrierna där, säger Carina Netterlind, pressekreterare på Vattenfall.
Den nya kraftledningen som Vattenfall vill bygga är alltså en del av deras regionnät. Regionnätet i Sverige (30–150 kV) är det mellanliggande högspänningsnätet som ansluter till Svenska kraftnäts transmissionsnät, ofta kallad stamnätet, och lokalnätet som i sin tur ansluter alla hushåll. Enligt Vattenfall finns det indikationer på ett ökat effektuttag i Piteå.
– Ledningen mellan Vargfors och Piteå är en viktigt åtgärd för att möta de indikationer som finns om ett ökat effektuttag i Piteå-området. I Piteå finns både regionnät som ägs av Vattenfall eldistribution och lokalnät som ägs av Pite energi. Fördelningen mellan nätägare och leveransen av el till olika områden och intressenter sker i kontinuerligt samverkan mellan de olika nätägarna.
Det är Energimarknadsinspektionen (EI) som bestämmer om Vattenfall får bygga den nya kraftledningen till Piteå. Just nu är ansökan ute på remiss där remissinstanserna har på sig till den 4 december att komma in med synpunkter.
– Därefter förbereder Ei sitt beslut, och vi bedömer att det tar cirka sex till tolv månader innan vi har ett beslut om koncession (tillstånd). Det är först när Energimarknadsinspektionen tagit beslut om koncessionen och den vunnit laga kraft som vi på bred front kan gå vidare i planeringen för att bygga ledningen. Vi bedömer att det då tar cirka tre år att bygga ledningen och ta den i drift, säger Carina Netterlind.