De senaste dagarnas ihållande blidväder har gjort att smältvatten bildar mindre sjöar på flera ställen, både i centrala stan men också på parkeringar på landsbygden.
Jan Karlsson, enhetschef, berättar att kommunens gatuavdelning är ute med en stor del av personalen för att få bukt med vattenansamlingarna.
– Vi har fullt upp i veckan och arbetar med att få upp brunnar så att vattnet kan rinna undan. Vi har åtgärdat Kyrkparkeringen, parkeringen utanför Ica Bergsviken, i Öjebyn utanför butikerna där det var en stor vattensamling och likadant på Ica-parkeringen i Norrfjärden, säger han.
På vissa ställen har personalen tvingats använda tankbilar med varmvatten och en ångpanna för att smälta is som bildats på brunnarna.
Förutom flera utryckningar till "sjöar" med smältvatten, är lagningar av potthål en prioriterad insats.
– Vägarna far illa och det har blivit många potthål, särskilt i centrala stan. Man ser att det är värst i korsningar där bilar svänger, asfalten nöts hårt. Vi lagar så fort vi hinner men det är temporära lösningar vintertid, säger Jan Karlsson.
På större vägar, som E4, rinner vattnet in på vägen och bildar stora pölar vilket innebär trafikfara.
Jan Karlsson hoppas att väderprognosen som visar kallare nätter stämmer.
– När det blir kallare och fryser på natten smälter det långsamt och blir inte lika stora mängder vatten.
För Pireva som svarar för dricksvattenförsörjningen och reningen av avloppsvatten inom Piteå kommun, har blidvädret än så länge inte orsakat några problem.
– Egentligen kan man inte säga att det här blidvädret märkts så mycket för oss än, vi har alltid lite fler läckor i vintertid, men hittills har det inte varit någon egentlig skillnad mot vanliga år. Varken vatten- eller avloppsledningar har drabbats. Vi har ganska lite snö så jag skulle tro att snösmältningen i maj kanske till och med blir lite lindrigare än normalt, säger Fredrik Bellander, VA-chef.
Under snösmältning efter en snörik vinter påverkas ofta ledningarna. På avloppssidan blir det en ökad belastning på avloppsledningsnätet i form av mycket vatten runt brunnar och vatten läcker in i ledningarna.
– Om det blir extremt mycket vatten kan det överbelasta pumpstationer och i reningsverket får vi hårdare tryck på reningen, kallt smältvatten påverkar reningsprocessen, säger Fredrik Bellander.