Nä, maj och juni var inga höjdarmånader vädermässigt. Regn, regn och mer regn. Juli har än så länge inte heller bjudit på något härligt semesterväder. Här i norr i alla fall, söderut var det några riktigt heta sommardagar förra veckan, men även där har solen bytts ut mot grå himmel.
Väntar på värme
I semestertider är vädret den största snackisen. Inte i soliga länder vid Medelhavet för där skiner ju solen mest hela tiden, så det finns inte lika mycket att säga om väderleken.
Här hemma går de flesta och väntar på värmen och solen.
– Nu har vi ett lågtryck över stora delar av Sverige och regnet ligger på rätt bra, säger meteorolog Marcus Sjöstedt, SMHI.
SMHI kan presentera 10-dygnsprognoser över vädret. Längre än så blir de mer osäkra.
– Vi har ett lågtryck från sydost på väg in och det drar in över Skandinavien natten mot onsdag. Det rör sig efterhand norrut och på torsdag ser det ut att bli regn i Norrbotten.
Bättre till helgen
Till helgen ser det ut att bli lite stabilare väder, tillfälligt.
– Men då finns det hopp om lite sol i en varierad molnlighet. I samband med sol kan det bli mellan 15 och 18 grader varmt. I stort sett har vi haft blygsamma temperaturen i sommar.
Om man jämför den temperaturen under åren 1961 fram till 1990 så är den lägre. Temperaturen brukar ligga på mellan 18 och 20 grader i juli.
Men det kanske finns hopp om värme?
– Ja det är ju inte ovanligt att det kommer in varmare luft under juli. Men det är svårt att säga hur det blir, vi letar tendenser över hur lågtrycken beter sig. Det finns ingen ryssvärme som ligger och lurar. Tidigare i sommar var det varmt där men det högtrycket tog sig inte in i norr. Men man vet aldrig, det kan vända snabbt.
Lågtrycken som legat över landet och i norr är ovanligt djupa i år.
– Det brukar vara bättre väder. De ryska högtrycken brukar växa in i de norra delarna och ge stabilare väder, men nu släpps lågtryck västerifrån in i stället.
Solligan
Luleå, där en väderstation finns, hade mest soltimmar förra året. I år är det Gotland på topp med 450 timmar i juni. Luleå har 321 vilket gör att vi hamnar i mitten av solligan.
Alla vi som är självutnämnda väderexperter har efter några somrar dragit slutsatsen att sommaren har förskjutits. Först i mitten av juli och i augusti kommer värmen.
– Det finns inget som stödjer den teorin även om förra året bjöd på höga temperaturer i juli och augusti, säger Marcus Sjöstedt, SMHI.