"Vart har ungdomarna tagit vägen?"

När ABF bjöd in till en kväll om generation Z, det vill säga ungdomar, ställde fältaren Anders Elvhäger frågan var Piteås ungdomar egentligen håller hus.

Christian Axerup, familjebehandlare, berättade om kommunens nya satsning 13–25 som är på gång.

Christian Axerup, familjebehandlare, berättade om kommunens nya satsning 13–25 som är på gång.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2024-02-22 21:38

Kvällen inleddes med att en av Piteås tio familjebehandlare, Christian Axerup, berättade om vilket stöd som finns och hur det kan se ut när föräldrar och ungdomar i en familj inte kan lösa sina problem själva. 

Han berättade också om den nya satsningen 13–25 som ligger i startgroparna. Den riktar sig till ungdomar och unga vuxna som är 13–25 år som har frågor eller bekymmer kring alkohol eller droger, samt deras närstående.

– I teamet ingår, förutom vi familjebehandlare, även behandlare från alkohol- och narkotikagruppen och vårdsamordnare för individ- och familjeomsorgen. Målet är också att få till ett samarbete med regionen, ett samverkansavtal, då alkohol och droger ofta har ett samband med psykisk ohälsa, ångest och exempelvis adhd, säger Christian Axerup.

Därefter berättade Anders Elvhäger om fältassistenternas arbete, där de möter unga dagligdags.

– Vi håller i huvudsak till på högstadiet där vi skapar relationer med ungdomarna och ser vi problem så är vi en länk vidare till andra instanser, till exempel 13–25.

Det finns problem med droger. Kokain blivit vanligare bland unga och det är mycket e-cigaretter i omlopp.

– Just nu är det oerhört mycket mobbning på nätet bland Piteås unga, allt från nakenbilder till elaka kommentarer om hur ful någon är.

Fältarna har sett en kraftig minskning av ungdomar på stan, något som förbryllar.

– Vi kunde ha 300 unga på Max, nu är det tre. Är det en trend? Eller är det lagen om att man bara får vara två i en epa?, funderar Anders Elvhäger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!