– Avtalsrörelsen och förhandlingarna med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har strandat, då de inte mött upp de yrkanden som vi har haft i avtalsrörelsen. Det är inte orimliga krav som Vårdförbudet har haft utan vi pratar om en god löneutveckling och hållbara arbetstider, säger Elisabeth Lindblad, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.
Varslet består av övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad och omfattar totalt omkring 63 000 medlemmar i landet. De cirka 350 medlemmar som berörs i Piteå kommun arbetar på sjukhuset, hälsocentralerna och rättspsykiatrin.
– Arbetsgivaren har inte råd att inte lyssna på oss. Som det är nu så betalar 30 procent att våra anställda med sin egen arbetstid. Man går ner i arbetstid för att orka, säger Elisabeth Lindblad.
Vårdförbundet kräver nu hållbara heltider och då handlar det om veckoarbetstidsförkortning.
– Det har de inte alls lyssnat på, så då varslade vi under torsdagen, säger Elisabeth Lindblad.
Hon hänvisar till en stor Novus-undersökning som visar att 40 procent av medlemmarna under 29 år är tveksamma till att fortsätta att arbete inom vården på grund av arbetstider och stress.
– Man betalar med sin egen lön och sin egen pension för det är en ohållbar situation inom vården. Som vår förbundsordförande Sineva Ribeiro sa: "Det här är ett nödrop. Vi gör det här för att rädda sjukvården", säger Elisabeth Lindblad.
Hon konstaterar att det handlar om många övertidstimmar som görs inom Region Norrbotten.
– Under årets två första månader var det nästan 18 000 övertidstimmar. Förra året så hade vi 106 000 övertids- och mertidstimmar. Så man bygger vården på att våra medlemmar ska jobba övertid. Det känns som att något är fundamentalt fel, säger Lindblad.
Avtalsförhandlingar har pågått sedan årsskiftet och medlingen avslutades den 11 april. Är inte parterna överens träder blockaden i kraft den 25 april klockan 16.00.
− Vårdförbundet valde att tacka nej till medlarnas hemställan och i stället varsla om stridsåtgärder. Det är beklagligt. Vi är alltid redo att hitta konstruktiva lösningar och ambitionen är att nå fram till ett nytt avtal snarast möjligt, säger Jeanette Hedberg, SKR:s förhandlingschef.
SKR anser att Vårdförbundets yrkanden på arbetstidsförkortningar och löneökningar skulle innebär stora kostnadsökningar för kommuner och regioner.