Anledningen är att älgkorna nu i slutet av maj till början av juni stöter bort fjolårets kalvar i förberedelse för att föda årets älgkull. Älgkalvarna förstår inte riktigt vad som händer och rör på sig mycket när de för första gången ska klara sig själva.
– De är lite förvirrade och har lätt att vara kring vägarna och de har inte något förstånd i trafiken. Det händer alltid fler olyckor den här tiden och man bör vara lite extra uppmärksam, säger Kurt Lundgren, informatör för Älgskadeföreningen.
Kurt säger att han sett att älgkorna fortfarande har kvar sina kalvar här uppe. Norrbottniska älgar föder generellt lite senare än de i södra Sverige. Senast förra veckan såg han en älgko med kalvar när han åkte till Lycksele, men det börjar vara dags även här.
Hur ska man bete sig som bilist nu då?
– Det är framför allt kring gryning och skymning som de rör på sig och ofta är kring vägarna. Det gäller att försöka ha det här vidvinkelseendet och inte bara se rakt fram på körbanan utan titta lite på sidorna. De kommer ganska fort när de väl kommer. Och har du sett en komma över vägen så kan den hända igen, säger Kurt Lundgren.
Om olyckan väl är framme så är man enligt lag skyldig att rapportera det som har hänt. Annars kan man få böter.
– Det ska du göra så fort du tror att det kan ha tagit. Älgen behöver inte bli skadad, du är ändå skyldig att ringa polisen och anmäla det. Det är ingen fara, för du har inte begått något brott, men om du underlåter att rapportera det så begår du ett brott, säger Kurt Lundgren.