– Det är en stor skuld som Piteå är skyldig sina kommunalt anställda. Det finns stor risk att när väl skulden ska realiseras, det vill säga när kommunen ska börja betala ut de livsvariga pensionerna, kommer man behöva se över hur man klarar av att finansiera skulden, säger Greger Gustafson, affärsansvarig för offentlig affär på Skandia.
Piteås pensionsskuld på 1,15 miljarder motsvarar drygt 27 000 kronor per invånare. Vilket är över rikssnittet på cirka 23 000 kronor per invånare.
Samtidigt har Piteå kommun en stabil ekonomi med hög soliditet (44 procent). Piteå har förmodligen betydligt bättre förutsättningar att hantera pensionsskulden tack vare det. Och det finns en reservation i Skandiarapporten där det påtalas att ”alla kommuner har olika förutsättningar att klara av sin pensionsskuld”.
Det handlar bland annat om den förändrade demografin och i rapporten framgår att kommuner med minskat befolkningsunderlag, fler äldre och färre i arbetsför ålder kan få problem.
Och även om Piteå kommuns ekonomi är solid så höjer Greger Gustafson ett varningens finger.
– Pengarna måste fram snart. Då måste kommunen hitta en lösning på hur man kan finansiera skulden. Antingen handlar det om att sälja av tillgångar, höja skatten eller att skära i välfärden. Kommunen behöver ta frågan på allvar eftersom detta riskerar att påverka den framtida välfärden, säger Greger Gustafson.
Samtidigt framkommer att Skandia i sammanhanget gör reklam för sig själv och säger sig ”ha goda förutsättningar att lösa framtida problem för kommunerna”.