Varm sommar kan ställa till det för Piteås jordbrukare

Det kan komma att bli en tuff sommar för Piteås bönder. Prognoser visar vattenbrist och torka vilket riskerar att drabba jordbruken. "Fortsätter det såhär blir det inte bra", säger odlaren Markus Levander.

Det kan bli en tuff sommar för jordbrukarna i Piteå kommun.

Det kan bli en tuff sommar för jordbrukarna i Piteå kommun.

Foto: Emma Garpebring

Piteå2023-06-20 07:30

För Böle potatis är odlingen av gräs i full gång. Enligt odlaren Markus Levander är det fortfarande för tidigt att dra för stora slutsatser men det ser ut att bli mindre grässkörd än vanligt.   

– Då det kommer till potatisen är det svårt att säga något än så länge men den kommer att kräva mycket vatten. Fortsätter det såhär blir det inte bra helt enkelt. Vi önskar regn i lämpliga mängder, säger Markus Levander.  

Han berättar att de åtminstone kommer kunna vattna en fjärdedel av potatisskörden själva om det blir brist på regn. 

– Det kan hjälpa till att kompensera en del om det blir för lite regn men när det kommer till gräset kan man inte göra något, inte på spannmålen heller, då är det bara att hoppas på regn, säger Markus Levander. 

undefined
Sara Hortlund som har sitt jordbruk i Lillpite känner sig inte stresad över väderprognoserna.

I Lillpite bedriver lantbruksparet Sara och Ola Hortlund jordbruk på cirka 400 hektar odlingsmark där de främst odlar gräs och spannmål. Trots prognoser om en varm sommar känner Sara Hortlund sig lugn.   

– Det var väldigt varmt 2018 och då fick vi ändå rekordskördar. Jag känner ingen press eller stress just nu, vi har även kvar en hel del foder från fjolåret. Det är nog jobbigare för de i södra Sverige, säger hon och fortsätter: 

– Vi har börjat odlingen av gräs, det har varit lite mindre i och med att det var kallt ett tag innan det blev väldigt torrt, säger Sara Hortlund.  

Hon berättar att det är svårt att hitta lösningar om det blir vattenbrist och torka.   

– Det är svårt att vattna själv, när det blir för varmt försöker vi göra det mer bekvämt för kossorna genom att sätta in fläktar hos dem. Enligt väderprognoser ser det ut som att det kan bli lite regn framöver. De som har semester blir kanske mindre glada men vi vill ha regn, säger Sara Hortlund och skrattar.     

undefined
"Blir det varmt får man bara gilla läget", säger Tanya Hultman.

Tanya Hultman som bedriver jordbruk ute i Lakafors är också hoppfull inför sommaren och tror inte att vädret kommer att påverka deras skörd alltför mycket.  

– Vi har skördat första skörden nu där vi främst odlar vall, gräs och spannmål, det ser helt okej ut än så länge. Jag tror inte att vädret kommer påverka oss så mycket då vi har bra med vatten under våra marker. Jag tror att det kommer bli bra och blir det varmt får man bara gilla läget, säger Tanya Hultman.                      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!