Värm upp huset energieffektivt

Det finns flera sätt att värma upp huset energieffektivt. Vilka lösningar som passar är olika och Piteå kommuns energirådgivare Lars-Ivar Sundström förklarar att det finns för- och nackdelar med varje system.

"Även fast inte själva pannan tar så mycket plats krävs det ändå en del yta med alla rör som ska dras. Ha det i åtanke när du planerar för att sätta in en värmepump", råder Niclas Westerlund, VVS–montör på IVAB. I det här pannrummet installerar han en jordvärmepump med hjälp av kollegan Erik Lindgren.

"Även fast inte själva pannan tar så mycket plats krävs det ändå en del yta med alla rör som ska dras. Ha det i åtanke när du planerar för att sätta in en värmepump", råder Niclas Westerlund, VVS–montör på IVAB. I det här pannrummet installerar han en jordvärmepump med hjälp av kollegan Erik Lindgren.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-09-17 08:00

Hur mycket det går att effektivisera sin energianvändning och vilket uppvärmningssystem som passar beror på en mängd olika saker. Bland annat spelar husets aktuella värmesystem in, huruvida det är vattenburet eller inte, husets skick och självklart vad som passar personerna som bor i huset. Lars-Ivar Sundström berättar för PT om de olika alternativen.

Oavsett vilket system husägare väljer är det viktigt att se till att huset är lufttätt, förklarar han.

– Ett otätt hus blir aldrig varmt. Att tilläggsisolera sitt hus och att sätta vindskydd utanpå isoleringen kan därför dra ner energiförbrukningen och vara en relativt enkel lösning, säger han.

Olika lösningar

I dag är värmepumpslösningar vanligast, enligt Sundström. Beroende på modell kan en värmepump hämta värme från olika källor. Vi pratar luft, berg och jord.

– Värmepumpar är effektiva på så sätt att de har en verkningsgrad på ett till fyra. För varje kilowatt du stoppar in får du ut fyra tillbaka, säger Lars-Ivar Sundström.

Beroende på energikälla kostar det en del att anlägga en värmepump. Det dyraste alternativet är bergvärme.

– Bergvärme är dyrt men oerhört effektivt och det lönar sig i ett gammalt hus. Ju sämre hus du har desto mer nytta har du av effekten du får ut. På vissa ställen är det långt ner till berget och då kostar det mer att borra. På ett fåtal ställen är berget så dåligt att det inte går att borra i det, men det är ovanligt.

Jordvärme är ett billigare alternativ.

– Där är nackdelen att du behöver en stor yta gräsmatta för att anlägga och den far ofta illa i och med att du plockar värme ur jorden.

Byta ut veden

Det går att sätta in en pelletspanna alternativt komplettera en befintlig olje- eller vedpanna med en brännare för pellets.

– Pellets är lättare att hantera än ved men nackdelen är att det blir en del jobb då det ska sotas, köpas hem och fyllas på. Till skillnad från en bergvärmeanläggning som du i princip glömmer bort att den finns i över huvud taget.

I nya hus är en frånluftsvärmepump mer optimalt, förklarar Sundström, som ser det som en kostnadseffektiv lösning eftersom den fungerar som en ventilation också.

– En nackdel är att ju kallare det är desto mer luft behöver den. Luften tas in utifrån och är det 27 grader kallt blir det ett kallras från ventilerna i väggen. Men det går att sätta dit ett extra system med kontrollerad tilluft och förvärmning.

Fjärrvärme kan vara ett miljömässigt bra alternativ.

– Fjärrvärme i sig är ganska billigt, det är billigare per kilowattimme än elström. Det varierar mellan olika kommuner hur fjärrvärmen tillverkas och vad den kostar. I Piteå är den ganska billig och den miljömässiga vinsten är att här är fjärrvärmen återvunnen värme.

Solen som alternativ

Att ta tillvara på solens strålar är ett relativt nytt uppvärmningssystem.

– Ofta är investeringskostnaden hög men vi måste hitta andra lösningar. Inom 20 år tror jag att det kan vara verklighet att det sitter solceller som producerar elektricitet på fler tak.

Så fort det är ljust ute producerar den ström.

– Men när vi behöver strömmen som mest är det minst sol och när det är som ljusast så behöver vi ingen ström. Däremot kan man sälja strömmen till ett nät och skapa en slags handel då var och en blir en av många producenter som också använder elen. Det kan jag tänka mig blir verklighet ganska snart, fortsätter han.

Energibesparingstips

Förutom att byta till det mest lämpade uppvärmningssystemet finns det en del saker du kan tänka på i vardagen. Lars–Ivar Sundström tipsar:

Släck lamporna när ljuset inte behövs och byt till led– och lågenergilampor.

Byt ut gamla vitvaror.

Se över inomhustemperaturen. 18–19 grader inomhus är optimalt.

Se över fläktsystem i huset, rensa och rengör filter.

Rensa luddfilter i tvättmaskin och torktumlare.

Se över vattenförbrukningen, främst för varmvatten, och ha snålspolande kranar och toaletter.

Duscha snabbt och effektivt.

Livsstilen har stor betydelse för energiförbrukningen, var sparsam om du kan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om