LULEÅ
Det system som kallas för "cook and chill", det vill säga att maten lagas en dag, kyls ned och serveras en eller flera dagar senare tillämpas inom Luleås äldreomsorg. Den maten lagas vid storköket i Sunderby sjukhus. Luleås skolor med sju mottagningskök får dock varm mat varje dag direkt från köken på Örnäset och Tunaskolan.
– Vi lagar 9500 portioner i grundskolan i våra 26 tillagningskök och två produktionskök. och 3500 portioner på förskolorna, förklarar Jeanette Everos, som varit kostchef sedan 2011.
Hon säger att i början av 2000-talet gjordes en kostutredning i Luleå men det infördes aldrig något system med uppvärmd mat och det har heller inte varit tal som att införa det efter att hon tillträddes som chef.
Lagas på morgonen
– Maten lagas på morgonen innan den körs ut. Det finns för och nackdelar med detta. Vår flaskhals är att tidsramen är så snäv. Vi har två timmar på oss att leverera all mat varm och det kan vara ett problem, säger Jeanette Everos, som uppger att just nu görs en ny kostutredning i Luleå.
Den tittar på hela måltidsorganisationen inom skolan och äldreomsorgen.
Hon ser annars inga problem med att kyla ned mat en dag och leverera den kanske nästa dag.
– Om du gjort köttgryta en dag, kyler den och serverar den nästa dag så fungerar ju det, säger kostchefen, som anser att Piteå infört ett godkänt system.
– Håller de rätt kyltemperatur på maten är det inga problem.