Daniel Solander kommer hem till Piteå

Piteåsonen och Linnélärjungen Daniel Solander står i centrum för ett stort konstprojekt där tio konstnärer från Norrbotten inleder. "Jag är djupt imponerad över engagemanget i Piteå och hos Region Norrbotten", säger Pär Ahlberger, Sveriges ambassadör på Island.

Piteåsonen och Linnélärjungen Daniel Solander kommer hem till stan i ett unikt konstprojekt. (Arkivbild)

Piteåsonen och Linnélärjungen Daniel Solander kommer hem till stan i ett unikt konstprojekt. (Arkivbild)

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2024-02-16 13:40

Daniel Solander har gjort stora avtryck i historien som botaniker, naturforskare, naturhistoriker och upptäcktsresande, inte minst internationellt.

Nu inleder tio konstnärer från Norrbotten tillsammans projektet ”Hemkomst”.

"Det sker i form av en helt unik dialog mellan 20 konstnärer från Stillahavsregionen och Island som redan skapat Solanderutställningarna "Paradise Lost" och "Bréf frá Íslandi". De tre utställningarna kommer tillsammans att invigas på Piteå konsthall i februari 2025", skriver Piteå kommun i ett pressmeddelande.

Daniel Solander har under senare år uppmärksammats på ett sätt som få andra av Linnés lärjungar. Det har skett inom ramen för ett omfattande tvärvetenskapligt, tvärkulturellt och framåtblickande projekt som sedan starten 2018 inkluderat Nya Zeeland, Australien och Island.

Pär Ahlberger, Sveriges ambassadör på Island, och tidigare ambassadör i Stillahavsregionen gläds åt projektet.

– Jag är djupt imponerad över engagemanget i Piteå och hos Region Norrbotten för detta unika projekt. De involverade konstnärerna präglas av stor kreativitet, entusiasm och nyfikenhet och knyter oss samman över haven i Solanders fotspår. Utställningarna blir också en viktig del i det kommande svensk-isländska kulturåret.

Daniel Solander

Daniel Solander föddes i Piteå Gammelstad (Öjebyn) 1733. Vid 17 års ålder kom han till Uppsala och blev där en av Carl von Linnés främsta lärjungar. Solander deltog senare i James Cooks världsomsegling som för första gången kartlade och utforskade Nya Zeeland och Australien. 

Havsviken Botany Bay söder om Sydney, liksom udden Point Solander, fick sitt namn tack vare de botaniska fynd som Solander gjorde där vid landstigningen 1770.

År 1772 gjorde han även en resa till Island där han med välvillig assistans från islänningar red runt på sydvästra delen av ön och besteg Hekla.

Källa: Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!