Bolaget äger tekniken som gör det möjligt att, via en komplicerad process, först tillverka papper och sedan drivmedel eller elström av samma skogsråvara.
Chemrec har forskat i 20 år och kan i dag, via sin pilotanläggning i Piteå, visa att iden håller även i praktiken.
Chemrec har också tecknat ett samarbetsavtal med Ohio-baserade pappersbolaget New Page. Många befarade att den fantastiska uppfinningen skulle gå förlorad till USA.
Något som å det bestämdaste dementeras av Rudberg.
- Vi äger ju patenten och det är vi som säljer licenserna. Men ju fler intressenter desto bättre. Utvecklingen av komplicerade tekniksteg kräver samarbete, pengar och lång driftstid. Avtalet med New Page är därför oerhört betydelsefullt. Vi kan lära av varandra eftersom de nya stora produktionsanläggningarna i Piteå och Escanaba byggs parallellt, förklarar Rudberg.
Det nya i projektet är att Smurfit Kappa och Chemrec tecknat avtal om en förstudie i tre steg av en stor produktionsanläggning liknande det med New Page. Studierna i Piteå och USA kommer att löpa parallellt och stödja varandra.
Den nya större anläggningen i Piteå kommer att kosta runt 1,2 miljarder kronor och beräknas kunna producera 70 miljoner kilo drivmedel, DME, årligen.
- I Sverige finns 23 pappersbruk. I hela världen 400. Så vi har att göra 50 år framåt i tiden, tror Rudberg.
- Det är viktigt för skogsindustrin att ta initiativ och ha en vision. Vår är att vara oberoende av fossila bränslen 2020.
Redan 2009 ska lastbilarna som fraktar pappret ut till Haraholmen rulla på DME. Volvo har redan tagit fram en motor. Bränslet som produceras i Piteå på ett år räcker till att köra en lastbil i 20 miljoner mil.
Drivmedelsproduktionen tros också bli en viktig extra inkomstkälla för pappersbruken.
- Investeringen har betalat sig på fyra år. Resten av tiden är bara vinst, säger Rudberg.