Fortsatt behov av blod – nya givare välkomnas

Varje droppe är viktig. Det råder inte akut blodbrist i länet, men lagren är heller inte välfyllda så alla givare uppmanas att hörsamma kallelser och nya är välkomna. I Piteå har man kämpat hårt för att klara sommaren.

"Välkommen till oss, varje droppe är viktig." Susanne Öberg och Linnea Andersson, ny områdesansvarig för blodgivningen vid Piteå sjukhus, är glada över Piteåbornas engagemang men vill gärna se fler nya.

"Välkommen till oss, varje droppe är viktig." Susanne Öberg och Linnea Andersson, ny områdesansvarig för blodgivningen vid Piteå sjukhus, är glada över Piteåbornas engagemang men vill gärna se fler nya.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2021-08-25 21:00

– Jo, det har varit litet körigt, men det har gått ganska bra, säger Linnea Andersson, ny områdesansvarig för blodgivningen i Piteå.

Hon berättar att det just i Piteå inte är någon superkris, men att lagren heller inte är välfyllda, så både nya och gamla blodgivare är välkomna framöver.

undefined
Linnea Andersson är ny områdesansvarig för blodgivningen vid Piteå sjukhus. Hon berättar att man fått kämpa hårt för att mota blodbristen i sommar.

– Vi har bokat fullt under sommaren men inte kunnat ta emot nya blodgivare eftersom det tar några veckor från första provtagning och hälsointervju till man kan få börja lämna blod, men nu har vi bättre öppettider och kan ta emot nya också.

undefined
Karin Jones, läns- och verksamhetschef för laboratoriemedicin i Norrbotten, ser ett fortsatt behov av blod. Det är inte kris, men lagren är heller inte välfyllda. "Blod behövs alltid".

Karin Jones, läns- och verksamhetsansvarig för laboratoriemedicin i Regionen, ger en liknande bild. Flera sjukhus i Norrbotten har fått göra extra tappningar nu i slutet av sommaren, men på det stora hela har det ändå gått bra.

– Personalen har gjort ett väldigt bra jobb och de givare som kallats har ställt upp, så vi har klarat sommaren ganska bra, säger Karin Jones.

Att behovet av extra tappningar ändå uppstått förklarar hon så här:

– Vi hade en del olyckor i slutet på sommaren och så behövde vi stötta Umeå litet grann också, vi brukar hjälpa varann. Ligger vi lite lågt skickar Västerbotten blod till oss och vice versa.

Ingen akut brist på blod alltså, men heller inte fulla förråd.

– Vi har kontroll på läget, men blod behövs alltid och vi är så tacksamma för alla givare.

Inför sommaren förklarade Jones också att man inte kunde ta emot nya givare just då, att man måste prioritera tappning, men nu är det bara att ringa och boka.

undefined

När man anmäler sig för att bli blodgivare får man först genomföra en slags hälsointervju, blodvärdet mäts och prover tas för att utesluta hiv, hepatit B och C samt syfilis.

Nya prover tas sedan inför blodgivningen, men det måste ha gått minst några veckor från första provtagning för att man helt ska kunna utesluta de ovanstående sjukdomarna. Patienten kan vara smittad vid det första tillfället, men sjukdomen har inte hunnit bryta ut än. Därför tas nya prover.

Detta är också anledningen till att man under sommaren inte kunnat ta emot nya blodgivare utan valt att kalla "gamla", som redan är inne i systemet och kan lämna blod direkt.

Vid blodgivningen i Piteå har öppettiderna nu utökats och man kan ta emot givare tre dagar i veckan, tisdagar och onsdagar 07.15 09.15 samt torsdagar 07.15 14.10.  

undefined
Blodgivare behövs alltid och i Piteå står Susanne Öberg och Linnea Andersson redo att ta emot. Med utökade öppettider kan även nya givare nu tas emot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!