- Hon blev en mycket välkänd profil, som såg värdet i våra norrbottniska bär såsom åkerbär och svarta vinbär. Hon började att samla in lokala sorter av svarta vinbär, som sedan blev kända sorter som Öjebyn, Sunderbyn, Nikkala och Erkheikki, påpekade P-O Eriksson.
Förkämpe
Inte minst Öjebyn blev känd och uppskattad. Sorten var huvudsort under ett 20-tal år i vinbärsodlingar i hela Europa. I början av 1990-talet ersattes Öjebyn av Hildur i yrkesodlinglingar av svarta vinbär från Dalarna och norrut.Larsson satte även i gång med att samla in åkerbär, detta det ädlaste av skogsbär med en smak och arom som svårligen låter sig beskrivas, ett bär som hon aldrig hade sett innan hon flyttade upp till Norrbotten. I 25 år arbetade hon med att korsa fram allåkerbäret, en korsning av det nordiska åkerbäret och alaskaåkerbäret.
- Gunny Larsson var en föregångare och en modig förkämpe för Försöksgårdens överlevnad. Under några år på 70-talet var verksamheten ifrågasatt och hotad, men överlevde, sade Per-Ola Eriksson.
Olika huvudmän
Det var 1945 som Egnahemsnämnden i Norrbotten, som sorterade under Hushållningssällskapet, överlät den så kallade Hedqvistska egendomen i Öjebyn till dåvarande Kungliga Lantbrukshögskolan för inrättandet av en Försöksgård. Genom åren har Statens Trädgårdsförsök, Lantbrukshögskolan och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) varit huvudmän för verksamheten.Försöksgården har som bekant varit nedläggningshotad även på senare år. SLU samlar nu alla sina forskningsresurser på trädgårdsområdet till Alnarp i Skåne. Jubileumsåret 2006 har Hushållningssällskapet i Norrbotten därför tagit på sig ansvaret för Försöksgårdens trädgårdsdel.
- Det är en viktig insats som Hushållningssällskapet gör för att säkerställa fortsatta försök med svarta vinbär, jordgubbar, köksväxter och prydnadsväxter, sade landshövdingen och tillika Hushållningssällskapets ordförande innan han gick över till att dagen till ära plantera ett vårdträd strax innanför entren till Trädgårdsförsöksstationen.
Vårdträdet är en ask från Manchuriet som samlats in som frö i ryska Fjärran Östern.
Bärtry
Efter visning av Försöksträdgårdens växter bjöds det på kaffe med bärtryrulltårta. Det blåbärssmakande och nyttiga bärtryet från Kamtjatka är ett mycket intressant bär, som till skillnad från blåbär kan odlas i vanlig åkerjord och skördas med vinbärströska. Bärtry skulle kunna bli ett bra komplement för vinbärsodlare i länet, påpekar Elisabeth Öberg.Bortemot 25 sorter har tagits fram i Ryssland och i år har Försöksstationen i Öjebyn fått sticklingar av fyra sorter. Man hoppas få fler inom ramen för Bartents Agro Forum-samarbetet.