– Vi tycker att ledningen och vi inte har samma bild, säger Freja Lundström, läkare på akutavdelningen.
Närsjukvården i Piteå har brist på akutläkare och andra typer av personal under sommaren, vilket har fått konsekvenser för arbetsmiljön.
– En del har blivit sjukskrivna eller sagt upp sig på grund av arbetssituationen, säger läkaren Anne Liljedahl.
Båda läkarna anser att användningen av resurserna måste diskuteras.
– Jag ska ställa diagnos, inte ringa och se var undersökningen kan äga rum, säger Freja Lundström.
Situationen drabbar patienterna. Sedan i våras har labbpersonalen beredskap klockan 21.30-07.00 och måste ringas in vid akut behov.
– Det har ibland lett till att patienter måste vänta på akuten till morgonen för att få provsvar, säger hon.
En del patienter skickas till Sunderby sjukhus. I början av sommaren fanns till exempel inte röntgenspecialister i tjänst i Piteå, vilket ledde till att undersökningar som ultraljud inte kunde utföras på plats.
– Patienter får vänta på diagnos och ibland åka fram och tillbaka mellan Piteå och Sunderbyn. Det är ett resursslöseri, säger Anne Liljedahl.
Sunderby sjukhus har inte heller alltid möjlighet att ta emot patienter. Under onsdagen hade en patient dåliga levervärden och behövde träffa en kirurg för bedömning, men det fanns ingen på plats i Piteå.
– Det gick inte att skicka henne till Sunderbyn, så hon blev inlagd i Piteå och fortsatte utredas på torsdagen, säger Anne Liljedahl.
Situationen i vården kan innebära en patientsäkerhetsrisk, menar hon. Vårdplatser finns i Piteå, men bristen på resurser gör att inläggning har blivit en problematisk prioriteringsfråga.
– Vi måste besluta om patienten är tillräckligt sjuk eller om hon klarar sig. Det är ett svårt beslut att ta, säger Anne Liljedahl.
Det är ofta en äldre person med en komplex sjukdomsbild eller en patient med en svår försämring av sitt tillstånd som skrivs in.
– Kan man inte gå hem så måste man läggas in.
Båda läkarna efterlyser en diskussion med ledningen.
– Vi skulle vilja diskutera hur vi ska prioritera resurserna tillsammans med ledningen, säger Freja Lundström.
De vill också se en förbättrad kontakt mellan vårdinstanser för att underlätta arbetet.
– Det saknas en bra kommunikation mellan de olika delarna i vården, säger Anne Liljedahl.