Vårdpersonal får utbildning genom VR-glasögon

För att minimera sjukskrivningar ska vårdpersonal lära sig lyfta rätt genom utbildning med hjälp av så kallade VR-glasögon.

Hemsjukvårdens rehabchef Jörgen Divert visar vård- och omsorgseleven Elin Viklund hur man genom VR-glasögonen får undervisning i att förflytta brukare på rätt sätt.

Hemsjukvårdens rehabchef Jörgen Divert visar vård- och omsorgseleven Elin Viklund hur man genom VR-glasögonen får undervisning i att förflytta brukare på rätt sätt.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2020-12-14 21:00

Att flytta brukare på ett korrekt sätt, så kallad förflyttningsteknik, är en stor del av vårdpersonalens vardag. I nuläget utbildas personalen i femårsintervaller, men utbildningen ger inte önskad effekt, den interna rehabpersonalen räcker inte till och vårdpersonalen hinner glömma mellan utbildningstillfällena. Dessutom ser man en ökning av sjukskrivningarna på grund av problem med nacke, rygg och axlar. 

För ett år sedan startade därför socialtjänsten tillsammans med bland andra enhetschef och personal från rehabteamet och undersköterskor, ett pilotprojekt med virtual reality-glasögon (VR). Genom dessa glasögon och två handkontroller får man känslan av att befinna sig i en verklig situation.

– Efter många samtal och idéer fick vi kontakt med Atea, ett företag inom digital teknik. Vi slog våra kloka huvuden ihop och började med VR-utbildning. Men då kom pandemin mitt i allt och satte käppar i hjulet så vi har inte kunnat jobba så mycket med lanseringen. Vi hoppas dock att kunna börja under våren, säger Ewa Karlsson Sjölander, verksamhetsutvecklare vid socialtjänsten.

VR-glasögonen har testats vid ett äldreboende under hösten och en enkät gick ut till berörd vårdpersonal.

– Det vi kunde se var att den yngre personalen tyckte det var roligt och testade. De som inte är så teknikvana tyckte det var en helt ny värld och att det kändes svårt, säger hon.

Ytterligare sex enheter VR-glasögon är beställda och väntas komma i dagarna. Tre ska användas i vården och tre vid vård- och omsorgsprogrammet. Kostnaden per enhet är cirka 10 000 kronor. Den traditionella utbildningen i förflyttningsteknik "Säkra lyft i vården" kostar närmare en miljon kronor varje år.

– Man ska ha på sig glasögonen och två sensorer i händerna som man kan styra och lyfta. Glasögonen känner av var man har händerna så man lyfter på rätt sätt, säger Per Boman, rektor vid vård- och omsorgsprogrammet, när han själv provar dem.

– Vi är på väg att göra om den ordinarie utbildningen men upplägget är inte klart, säger Ewa Karlsson Sjölander och fortsätter:

– Vi måste dock utarbeta en strategi så att VR-glasögonen används ute i verksamheterna. De ska inte ligga och samla damm, säger hon.

Vård- och omsorgseleven Elin Viklund tror på glasögonen i utbildningen.

– Det är bra att man får träna själv innan man börjar på praktik. Vi elever kan säkert också lära dem som redan jobbar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!