Vårdmiljoner ska göra cancervården rappare

Nya överenskommelser mellan regeringen och SKL öppnar för investeringar i cancervården på Piteå sjukhus. ”I Piteå finns bemanning och kapacitet ur ett personalperspektiv”, säger Regionrådet Maria Stenberg.

Ny kamera. Magnetkröntgenameran som finns i Piteå är den äldsta i länet. Maria Stenberg hoppas kunna tidigarelägga investeringen genom det nya tillskottet i kassan.

Ny kamera. Magnetkröntgenameran som finns i Piteå är den äldsta i länet. Maria Stenberg hoppas kunna tidigarelägga investeringen genom det nya tillskottet i kassan.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2017-12-15 18:25

Överenskommelserna som gjorts betyder 24 miljoner kronor till Region Norrbotten från överenskommelsen ”Patientmiljarden". Utöver detta komma minst fyra miljoner att gå till att förkorta köerna i cancervården.

– Det är välbehövliga pengar från regeringen som man satsar på patienterna, säger Maria Stenberg, (S), regionråd.

En viktig del i att upptäcka cancer är tillgången till magnetröntgen. Det finns tre maskiner i Norrbotten, en i Gällivare, en i Sunderby sjukhus och en i Piteå sjukhus.

– Vi har bra kapacitet i norra länsdelen. Men vi har inte löst MR-kapaciteten i södra kustregionen än, så en del av pengarna måste användas till det. Vi har en plan som handlar om Piteå sjukhus, men än så länge är det inte på plats, säger Maria Stenberg.

I dag köper regionen in MR-kapacitet genom en portabel magnetröntgenmaskin för att få ett bra flöde för patienterna. Men i och med att Sunderby sjukhus ska byggas om måste man göra investeringar i Piteå.

– Den kamera vi har i Piteå är gammal och rasslig. Vi planerar att tidigarelägga investeringen på MR-kamera i Piteå. När vi bygger om i Sunderbyn blir kustkameran i Piteå väldigt viktig, säger Maria Stenberg.

Varför just i Piteå?

– Som det är nu så är det i Piteå har vi bemanning och kapacitet. Det är en sak att köpa in en maskin, men i Piteå kan vi bemanna den också. Det är en viktig framtidsinvestering, säger Maria Stenberg.

De 24 miljonerna från Patientmiljarden kommer att gå till att utveckla arbetet med ”Min plan”. Den delen innebär att patienterna ska ha tillgång till en egen plan för att veta hur vården ska ta hand om dem.

– Det är komplicerat att förklara på rak arm, men kortfattat handlar det om patienter ska veta vilka åtgärder som är planerade. Det är speciellt viktigt att veta när man är kroniker och multisjuk och i kontakt med flera specialister inom sjukvården, säger Maria Stenberg.

Patientkontrakt ska också införas i regionen. Det innebär att sjukvården ska bli mindre statisk och anpassa sig mer efter patienten. Istället för att vänta 30 dagar kanske man behöver träffa specialist inom 20 dagar eller kanske kan vänta till 40 dagar beroende på vad patienten behöver.

– Man ska försöka anpassa sjukvården mer efter patienternas behov och inte åt andra hållet som jag upplever att det är i dag. Man ska kunna komma överens med patienten om vad som passar bäst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!