Vårdföretaget avfärdar kritiken

Kommunen riktar skarp kritik mot vårdföretaget Din förlängda arm i en Lex Sarah-anmälan. Företaget, som assisterar cp-skadade Gunnar Gran, anses ha brustit i sin tillsyn. Både Gunnar och vårdbolaget sågar dock Piteå kommuns uppgifter.

PITEÅ2010-10-05 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

PT har tidigare berättat om turerna runt cp-skadade Gunnar Grans omvårdnad. När Piteå kommun via PT fick upp ögonen för Gunnars prekära situation svarade man med att ge honom åtta timmar mer omsorg per vecka och Lex Sarah-anmäla vårdföretaget Din förlängda arm.
- När vi upptäcker missförhållanden så är vi skyldiga att anmäla det. Vi har bara gjort det som åligger oss, säger Ann Wennerkull, områdeschef inom stöd och omsorg.
I går damp Lex Sarah-anmälan ned i brevlådan hos såväl Din förlängda arm som hos Gunnar Gran och hans gode man.
Det Piteå kommun bland annat anser vara missförhållanden handlar om hur timmarna som Gunnar har personlig assistans fördelats. Man är kritisk till att Din förlängda arm inte besöker honom under helger.
Det kan Ann-Cathrine Sandberg, verksamhetschef på Din förlängda arm, inte förstå.
- Gunnar har rätt att själv välja hur timmarna ska fördelas och det har han gjort. Vi har bara verkställt hans begäran, säger hon.
Kritisk mot anmälan
Sandberg anser att företaget följt lagen till punkt och pricka och hon är kritisk till hur Lex
Sarah-anmälan är utformad.
- Piteå kommun har rent krasst förklarat vad lagen innebär, men utelämnat stycket där det står att brukaren själv har rätt att välja. Som jag tolkar det anmäler de oss för saker som inte går enligt lagen, säger verksamhetschefen.
Kommunen avslutar Lex Sarah-anmälan med åtta frågor som man vill att Din förlängda arm ska svara på senast 31 oktober.
- Jag kommer att svara på varenda punkt, men när man läser om kodlåset vet man inte om man ska skratta eller gråta. När Gunnar låg på sjukhus skickade vi ut hans personliga assistent på hennes lediga tid för att vara med när låset installerades och det är inget som kommunen har betalat. Jag vet inte var de fått tandläkaren ifrån, Gunnar låg ju på sjukhus, säger Ann-Cathrine Sandberg.
Gunnar Gran själv gillar inte
Piteå kommuns agerande.
- Den beter sig barnsligt och allt i anmälan är skitsnack. Varför behandlar kommunen och försäkringskassan mig så här, kassan borde komma hit och se hur jag har det, säger han till PT och frågar flera gånger om han borde skaffa sig en advokat.
Trots att Gunnar fått åtta timmar mer hjälp per vecka så är hans levnadsvillkor bristfälliga. Om dagsformen är dålig tvingas han sova med kläderna på eftersom han inte får av dem och middagen får Gunnar allt som oftast äta kall.
Den lagas vid lunchtid och Gunnar klarar inte av att värma upp den.
FAKTA Några av kommunens frågor
Varför har inte Din förlängda arm (DFA) utfört assistansen dagligen utifrån socialnämndens fattade beslut?
Varför har inte DFA utfört assistans på helgerna om den assistansberättigade har behov av detta?
Varför satte inte DFA in de assistanstimmar som fanns till godo, efter den assistansberättigades sjukhusvistelse, under den aktuella akuta perioden trots att kommunen erbjudit företaget detta 100917?
Anser DFA att det inte åligger företaget att omfördela timmarna i beslutet om den assistansberättigades behov förändras?
Hur kunde DFA låta den assistansberättigade ligga i avföring i över ett dygn när kommunen beviljat hjälp med 2,5 timmar per dygn?
Vad nyttjas den assistansberättigades assistans till? Enligt upplysningar som framkom på vårdplaneringen 100917 nyttjas till exempel tiden till att baka samt byta kodlås men inte för att följa med Gunnar till tandläkaren. Anser DFA att det är ändamålsenligt nyttjande av beviljad tid då de basala behoven som Gunnar har avseende sin ADL inte verkställs?
Källa: Piteå kommuns
Lex Sarah-anmälan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om