Birgitta Carlsson är chef för akutmottagningen vid Piteå sjukhus. Hon berättar att man där sedan många år har en väl utvecklad strategi för hur vårdpersonalen ska närma sig en misshandlad person, tips och råd för att våga fråga helt enkelt.
– Problemet är ju att den misshandlade ofta följs åt av förövaren, den som orsakat skadorna, så först måste man sära på dem för att kunna prata och ställa frågorna, säger hon.
På akutmottagningen finns en ilgrön pärm märkt "PM-pärm för kvinnomisshandel". Där finns all information vårdpersonalen kan behöva; kontaktuppgfiter, underlag för rättsintyg, blanketter för orosanmälan till socialen och så vidare.
– Förstår vi att det finns barn med i bilden är vi skyldiga att göra en orosanmälan, sedan är det socialens sak att avgöra om det är så och vad man i så fall ska göra.
Men bara att prata om våld och relationer kan vara svårt ibland. Därför finns också ett "Våga fråga-kort" med tips på hur man kan inleda det svåra samtalet, vad man kan och bör fråga.
Men lika viktigt är att inte fördöma förövaren, att inte lägga in egna värderingar, utan bara lyssna och stötta och erbjuda hjälp.
Kunskapen uppdateras kontinuerligt.
– Vi har också arbetsplatsträffar där vi går igenom frågeställningarna och tecknen man ska reagera på, säger Carlsson.
Åsa Sundqvist, tidigare akutsjuksköterska som varit med om att ta fram pärm och plan, berättar att liknande arbete görs även vid hälsocentralerna.
Hortlax hälsocentral prisades till exempel 2016 med 100 000 kronor för att den var bäst i länet på att upptäcka våld i nära relationer.