Varannan vägarbetare har råkat ut för tillbud
Tre av fyra vägarbetare känner sig otrygga när de arbetar. De tycker inte att trafikanterna respekterar hastighetsgränserna och deras utsatta situation. Men säkerheten har trots allt förbättrats.
Det är främst hastigheten som vållar oro och varannan vägarbetare säger att de råkat ut för en trafikrelaterad incident minst en gång per år.
Men det är inte bara vägarbetarna som lever riskabelt. Själva vägarbetsplatsen är i sig olycksdrabbad. Mellan 2003-2007 inträffade 635 olyckor som kan relateras till vägarbetsplatser. I dessa olyckor avled 20 personer, 115 blev svårt skadade och 838 lindrigt skadade.
Kör för fort
Hur många av dessa som var vägarbetare är svårare att få fram, men Ken Lundqvist, som blev påkörd den 26 september i fjol, är ett av offren. Han säger att det ofta var med oro som man arbetade på vägarna, särskilt de större vägarna.
- Det är väldigt många som kör för fort. Så väl privatbilister som yrkeschaufförer. Det är inte så kul när tunga långtradare dundrar förbi.
Vad kan man göra för att öka säkerheten?
- Det hjälper då inte att skylta. Det krävs nog fler poliskontroller. Mobila fartkameror vid vägarbetena vore också bra, säger Ken Lundqvist.
Ove Lundberg är haveriutredare på Vägverket Region Norr. Han anser att det hänt en hel del på tekniksidan och att säkerheten förbättrats.
- Vi använder oss av mer fysiska hinder, exempelvis gupp, och chikaner som smalnar av körfältet. Farthinder är nog nödvändigt för att alla bilister ska respektera de nedsatta hastighetsbegränsningarna.
Ökad kontroll
Många vägarbetare är trots detta kritiska och efterlyser fler poliskontroller och mobila fartkameror?
- I samråd med polisen kan vi använda mobila fartkameror. Det är effektivt, men det finns bara en i Norrbotten, säger Ove Lundberg.
Att sänka hastigheten vid vägarbetsplatser är nödvändigt, men enligt vägverkets trafiktekniker Kjell Norberg är det en balansgång.
- Sträckan med nedsatt hastighet måste vara så kort som möjligt om man vill få respekt från bilisterna. Därför gör vi alltid en trafikanordningsplan som reglerar hur det ska skyltas vid vägarbetsplatsen, säger Kjell Norberg.
Fast hur man än vrider och vänder på det så måste skyltar kombineras med andra åtgärder, exempelvis farthinder. Det har Vägverket gjort mätningar på.
- När det fanns farthinder och chikaner så var det bara fyra procent som körde för fort. Med bara skyltning så körde 90 procent av bilisterna för fort.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!