"Vår uppgift är att göra allt för klienten"

Advokat David Boberg, Piteå, har många års erfarenhet av att driva ärenden för asylsökandes räkning.- Min uppfattning är att de som förordnas till offentliga biträden är människor som i likhet med mig jobbar hårt och gör allt för sina klienter, säger han.

Advokat David Boberg anser det väl värt att kämpa för varje enskild klient, oavsett hans eller hennes hemland. "Ett ärende ska alltid behandlas på ett juridiskt korrekt sätt. Finns det förutsättningar för permanent uppehållstillstånd ska tillstånd beviljas", säger han.

Advokat David Boberg anser det väl värt att kämpa för varje enskild klient, oavsett hans eller hennes hemland. "Ett ärende ska alltid behandlas på ett juridiskt korrekt sätt. Finns det förutsättningar för permanent uppehållstillstånd ska tillstånd beviljas", säger han.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2009-01-02 06:00
David Boberg arbetar vid Piteå advokatbyrå. Lagen om att asylsökande ska kunna få hjälp av ett offentligt biträde om Migrationsverket ifrågasätter deras ansökan om uppehållstillstånd ser han som en mänsklig rättighet.
- Alla människor har rätt till det bästa biträde man kan få. Ingen ska behöva stå ensam, säger han.
- Att vara humanjurist i Sverige är ett spännande jobb. Man kanske inte har framgång med alla ärenden, men alla är värda att anstränga sig hårt för.
"Alltid meningsfullt"
Men är det någon vits att kämpa för exempelvis irakier, då Migrationsverket har direktiv från regeringen att skicka hem så många som möjligt?
- Det går inte att generalisera på det sättet i mitt arbete. Personligen anser jag att det alltid är meningsfullt att driva ett ärende och göra allt jag kan för min klient. Varje fall är unikt.
- Ett ärende ska alltid behandlas på ett juridiskt korrekt sätt. Finns det förutsättningar för permanent uppehållstillstånd ska tillstånd beviljas, svarar David Boberg.
Juridiskt bättre
David Boberg välkomnar det nya systemet där Migrationsdomstol avgör istället för som tidigare Utlänningsnämnden.
- En muntlig förhandling i domstol, där länsrättens ledamöter själva kan se och höra vem det är som söker asyl och varför, är juridiskt mycket bättre än det gamla systemet, då besluten grundade sig på inlämnade skriftliga handlingar.
- Problemet är att den nordligaste Migrationsdomstolen finns i Stockholm. Det innebär långa och tröttande resor för våra klienter. Resorna är dessutom kostsamma för staten.
- Många advokater i norr har därför framfört önskemål om att inrätta en domstol i Luleå, men det är en politisk fråga som inte styrs av oss, säger David Boberg.
Sorg och glädje
Piteadvokatens erfarenhet av asylärenden är att det ofta handlar om livslånga lidanden för respektive klient.
- Den negativa sidan av mitt arbete är att tala med en människa som fått definitivt avslag på sin ansökan och som upplever sig inte ha blivit trodd och fruktar för sitt liv, säger David Boberg.
- Dessbättre händer det också ganska ofta att jag får höra glädjeskrik i telefon då jag ringer och meddelar ett positivt besked. Den glädjen gör det värt att fortsätta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om