Var förberedd för krisen

Sköt dig själv om en kris uppstår i samhället. Det fick kursdeltagare lära sig när Svenska Lottakåren hade utbildning i ämnet.

Packa ihop ett nödkit, råder Irene Bjerkemo från Lottakåren i Kiruna. ”De flesta har mycket användbart hemma redan”, säger hon.

Packa ihop ett nödkit, råder Irene Bjerkemo från Lottakåren i Kiruna. ”De flesta har mycket användbart hemma redan”, säger hon.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2015-10-17 13:30

På uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, håller Svenska Lottakåren Sköt dig själv-utbildningar för allmänheten. På lördagen hade 13 deltagare samlats i Sensus lokaler i Piteå för att lära sig hur de ska vara förberedda inför en kris i samhället. Det kan handla om oväntade händelser som strömavbrott och extrema väderförhållanden. Just strömavbrott lades det stor vikt på eftersom vi i dagens samhälle är beroende av elektricitet. Om elen försvinner är det mycket som slås ut av det som vi kan nyttja i vanliga fall. Vi kan exempelvis inte tanka, vi kan inte gå in på mataffären, ta ut pengar ur bankomaten och vi kan inte använda toaletterna.

– Det är viktigt med extra resurser och att vara förberedd på en kris för det handlar inte om det händer utan när det händer, säger Therese Öström, kårchef vid Piteås Lottakår.

Hålla sig varm

Om värmen försvinner från huset ska man tänka på att hålla ett rum varmt.

– Och sitt nära varandra, klä på er med varma kläder närmast kroppen och med regnställ som skyddar mot regn och vind. Tänd stearinljus men tänk också på brandsäkerheten, säger Therese Öström.

De flesta har redan användbara saker hemma, men det kan vara bra att packa ihop ett nödkit som är lätt att komma åt om det behövs. Ett sådant kan innehålla stearinljus, liggunderlag, första hjälpen-kit, spritkök, våtservetter, batterier, ficklampor, tändstickor, konserver och torrvaror, börs med kontanter, dynamoradio som laddas genom vevning, plastpåsar och liknande.

Nödkit

– Radio är viktig för att få information och med en dynomoradio kan du dessutom ladda mobiltelefonen. Se till att du har vatten så klarar du dig länge. För att vara förberedd kan du frysa in vattenflaskor eller hälla upp vatten i en mörk dunk, det håller sig i ett halvår, säger Irene Bjerkemo, från Lottakåren i Kiruna.

Plastpåsar är användbart när toaletten inte går att använda.

– De som bor på landet kanske har någon typ av utetoalett men för de som bara har tillgång till en vanlig toalett kan sätta en plastpåse i toalettstolen, uträtta sitt behov och sedan knyta ihop påsen och lägga det i en säck. Sedan finns det särskild deponi som du kan slänga säcken i, säger Irene Bjerkemo.

Deltagarna fick även information om kommunens ansvar för samhällets krisberedskap samt en HLR-utbildning av räddningstjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!