Var det här Brandell mötte sin Gud?

ANDLIG INSPIRATÖR. En ledare på det andliga området som gett impuls till stora andliga väckelser i Sverige, betraktad som Norrlands främste väckelsepredikant vid sidan av Lars Levi Laestadius, var Pehr Brandell från Norrfjärden. Han gjorde på sin tid ett outplånligt intryck med sina predikningar, blev en frontperson i norrländskt fromhetsliv.

Piteå2007-02-14 00:00
Bonddrängen Brandell från Norrfjärden vilken senare i livet blev präst, och som var han än predikade drog stora lyssnarskaror, borde kanske bli föremål för en "minnessten" på Storgatan i Piteå. Som en av Piteås stora söner - på de andliga området - och vilken gett såväl Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS) som den laestadianska rörelsen indirekt avgörande impulser. Men snabbt glömdes han bort, trots att han var en av Svenska kyrkans mest framträdande präster. Pehr Brandell lyckades också hålla väckelsen på en sådan nivå att den inte urartade i känslosvärmeri och utsvävningar.

Släkten Brandell hade sitt ursprung i Roknäs, men flyttade till Norrfjärden.

Pehr Brandell föddes 1781. Fadern, som även han bar namnet Pehr, var bonde och skräddare. Hemmet var gudfruktigt.

Levnadsglad

Pehr Brandell växte dock upp som en levnadsglad person och uppges ofta ha varit den ledande i ungdomens nöjen i Norrfjärden. Men vid ett så kallat dansgille i Porsnäs - traditionen utpekar Ottergården - hände det att Pehr Brandell stannade upp i dansens virvlar och betraktade den yrande dansen. Därvid skull han ha utbrustit med följande ord: Gud, hur länge skall du väl tåla denna syndalevnad, som så fullkomligt liknar Israels dansande och bullrande kring guldkalven? Hur är det möjligt att det straff varmed det hotades skall undgå oss?

Ord som tydligen gav ett mycket djupt intryck på de ungdomar som samlats vid dansgillet. Det berättas att många blev allvarligt väckta och övergav vad som betraktades som världsliga nöjen. Därmed började det så kallade nyläseriet, vilket sedan snabbt spred sig.

Om Pehr Brandell varit en ledande i nöjeslivet blev han nu en ledare på det andliga området. Av vad som framgår av gamla skrifter var han en begåvad yngling och läskunnig. Ofta föreläste han vid samlingarna på hemorten, där den mest framträdande litteratur man använde sig av var Martin Luthers postillor.

Andlig inspiratör

Pehr Brandells andliga utveckling gjorde att han efter moget övervägande beslöt sig för att läsa vidare och bli präst. Han studerade först vid Piteå trivialskola - där han var klasskamrat med den filosofen Christoffer Jacob Boström - och senare vid gymnasiet i Härnösand. Pehr Brandell hade det inte vidare bra ekonomiskt. Han var en fattig yngling. Därför blev det mycket uppoffrande för såväl föräldrarna som han själv för att få ekonomin att gå ihop. Det berättas att vänner och lärare ställde upp för honom. Han fick också en del annan hjälp. Därtill hjälpte han yngre elever med läxorna och kunde på det sättet tjäna en extra slant och få ekonomin att gå ihop. Han avlade småningom studentexamen och blev senare i Uppsala prästvigd för Härnösands stift. Brandells första tjänst blev i Högsjö. Senare fick han prästtjänst i Nora och Skog. Nora blev ett andligt centrum under Brandells tid där.

För att förbättra sin inkomst sökte han och fick en komministertjänst i Ullånger. Pehr Brandell var då sjuklig varför han 1840 reste till Stockholm för att få bot för sitt onda. Han vistades då i flera månader hos metodistpastor Georg Scott i Betlehemskyrkan. Han predikade för övrigt vid kyrkans invigning. Året därpå, år 1841, gick den gamla prästen i sin Herres vila.

När Lars Levi Laestadius vid ett tillfälle stannade upp i Åsele träffade han där lappflickan Maria. Hon hade öppnat sitt hjärta för Laestadius. Han förvånades över hennes förstånd och insikt i andliga ting. Hon talade då om att hon under sitt sökande efter frid kommit till Nora och lyssnat till Pehr Brandells predikningar och kommit till frid. Mötet med Maria blev den andliga vändpunkten i Lars Levi Laestadius liv. När Laestadius väl kommit hem till Karesuando blev han väckelsepredikanten som omvände stora skaror till tro.

Pehr Brandell fick inte utöva sitt livsverk i Piteåbygden, den bygd där han föddes och växte upp. Mycket av hans andlighet kan vi dock fortfarande lägga märke till i olika sammanhang.

Dog på 100-årsdagen

Pehr Brandell var ett av 10 barn till Per Persson-Brandell, (1744-1800) född i Roknäs och död i Norrfjärden och hans hustru Catharina Olofsdotter (1748-1820) född i Svensbyn. Barnen var Olof (1775-1775), Christina (1776-1848), Elsa (1778-1858), Pehr (1781-1841), Anna Catharina (1782-1782), Catharina (1783-1865), Anna (1785-1855), Erika Johanna (1788-1788), Olof (1789-1823) och Anders (1792-1793).

Pehr Brandell i sin tur blev far till 13 barn av vilka Petrus (1819-1919) och Simon (1822-1895) blev ryktbara präster. Petrus var kyrkoherde i Nordingrå och landstingsman. Simon Brandell blev kyrkoherde i Skellefteå och var även en tid landstingsordförande. Den sistnämnde var far till 10 barn, i tre äktenskap.

Det berättas om Petrus Brandell att han efter en högmässogudstjänst i oktober 1907 meddelade att han predikat i inte mindre än 67 år från samma predikstol. Första gången han predikade i Ullångers gamla kyrka var då hans far var komminister i församlingen. Som 94-åring höll han juldagen 1912 en ottepredikan i Nordingrå kyrka. Över en timme stod han och föredrog sin skriva predikan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om