Var är värmen?

Svenskarna söker efter värmen, på Google. Aldrig sedan mätningarna började 2007 har "värmen" som sökord varit så hett.

En träffande bild av årets sommar. Och än ser vi inget ljus i tunneln, bara regn och moln. (Arkivbild)

En träffande bild av årets sommar. Och än ser vi inget ljus i tunneln, bara regn och moln. (Arkivbild)

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2015-07-17 14:05

Årets sommar är långt ifrån det värmekoma som drabbade Norrbotten under juli förra året. Grafen över hur ofta någon söker efter ordet "värmen" går spikrakt upp på Google Trends när man tittar på juli 2015.

– Det är säkerligen så att det är många som längtar efter "värmen", och med det menar man en lång period med sol och värme, meteorolog på SMHI.

Ostadigt

"Var är värmen?", "Nu kommer värmen!", och "Det blev ingen värme" har kunnat pryda vilken löpsedel som helst i sommar. Faktum är att det faktiskt inte har varit fullt så kallt som vi gärna vill tro. I södra Sverige har det till och med varit varmare än vanligt.

– Juli ligger hittills under det normala i Norrbotten, men inte med mycket. Det är en eller ett par grader svalare än det brukar vara när det kommer till dygnsmedeltemperaturen. Nederbördsmässigt så har ni däremot fått dubbelt så mycket regn i juli än vanligt. Troligtvis blir det ännu mer än så, säger Sofia Söderberg.

Inkommande regn

På fredagen sken solen i Piteå, men redan i morgon kan regnet vara på väg in i länet igen.

– Vi har ett lågtryck som kommer in från sydväst och drar norrut under eftermiddagen. Så det är ingen värme att vänta, det blir fortsatt ostadigt väder, säger Sofia Söderberg.

Tidigare i veckan rapporterades det att jorden väldigt snart kan vara på väg mot en mini-istid då forskare sett tecken på att solaktiviteten kommer att minska med upp till 60 procent under ett par år.

Kan det här vara början på den aviserade istiden? För nog känns det som det.

– Haha, vi kan nog tyvärr inte säga någonting om istider då vi bara ser tio dygn framåt. Men under den tiden är det i alla fall inga högtryck att vänta, säger Sofia Söderberg.

Mini-istider

Senaste gången en miniistid inträffade var för drygt 300 år sedan, mellan år 1645 och 1715. Då frös bland annat den brittiska floden Themsen till is.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om