Det började med att det i början av februari kom in en anmälan gällande att två hästar stod ute dygnet runt i en hage utan att kunna gå in i något skydd. Vid kontroll visade det sig även att hästarna har utfodras på ett bristfälligt sätt då de inte fått tillräckligt med mat eller vatten och stundtals stått utan. Vid kontroll har det också visat sig att höet delvis har legat utanför hagen.
Hästarna rymde vid ett flertal tillfällen och oroliga bybor hörde av sig både till polisen och Länsstyrelsen. Det slutade med att den ena hästen togs om hand av en granne.
Allvarliga brister
I början av mars fick djurägaren förelägganden om hur hästarna ska skötas enligt djurskyddslagen men utan resultat. Den andra hästen sköttes bristfälligt och några dagar efter föreläggandet meddelade grannen att han köpt den mindre hästen som stått kvar i djurägarens hage, den första hästen kunde inte stå kvar, men det ignorerade hästägaren.
Djurägaren har under ärendets gång hävdat att den inte stått som ägare till ena hästen trots att denne hade båda djurens pass.
Trots förelägganden åtgärdade djurägaren aldrig de allvarliga bristerna. Länsstyrelsen bedömde i början av mars att de inte kan avvakta fler påtagliga tecken på att hästen utsätts för lidande och beslutade därmed att omhänderta hästen då det ur djurskyddssynpunkt anses vara nödvändigt. Det för att den ska få foder och vatten regelbundet, att den ska hållas med tillgång till skydd mot väder och vind samt en torr och ren liggplats.
Risk för magsår
Om en häst står utan grovfoder eller om det ges i otillräcklig mängd finns det en risk att det blir ett överskott av magsyra som kan leda till att hästen utvecklar magsår. Hästar har ett stort behov av att tugga och när den inte får tugga tillräckligt ökar risken att den utvecklar stress och beteendestörningar. När hästen inte får grovfoder regelbundet ökar också risken för hästen att få magproblem som kolik, magsår och tarmflorerubbningar. Hästar använder dessutom grovfoder för att hålla värmen i kallt väder.