Utbildningsförvaltningen har sett över skolskjutsreglementet på uppdrag av nämndsordförande Louise Mörk (S). Uppdraget lades fram i mars före kommunfullmäktiges besparingskrav, men några av de föreslagna ändringarna kom ändå lägligt för att klara av en budget i balans.
– Med hänsyn till besparingarna som ligger på skolskjuts är det nästan en nödvändighet för att vi ska kunna få ihop den, säger Louise Helgesson, skolskjutshandläggare på utbildningsförvaltningen.
Den besparing hon syftar på är också den förändring som vållade mest debatt i nämnden. Det handlar om att helt slopa den maximala väntetiden som i dag är 30 minuter för elever upp till årskurs 3 och 60 minuter för elever från årskurs 4 och uppåt.
– Lärare reagerar på att det kommer två taxibilar med en kvarts mellanrum för att första eleven inte kunde vänta på taxibil nummer 2. Vi har kanske en kostnad på 500–600 kronor extra bara på den resan, säger Louise Helgesson.
Hon konstaterar att skolan redan i dag har tillsynsansvar för eleverna och att de framöver får ta ett större ansvar en stund extra på dagen.
– Det är absolut inte så att en sexåring eller sjuåring ska sitta på skolan i två timmar och vänta. Det är inte dit vi vill komma. Men om eleverna kunnat ha 45 minuters väntetid till exempel, då hade taxi kunnat planera de resorna på ett helt annat sätt.
Vänsterpartisten Inga Granström uttryckte oro över förändringen.
– Personalen har mycket annat att göra när de inte har lektioner och här flyttar man över ännu mer jobb på den personalen. Jag gillar inte det förslaget, säger hon.
Hon fick medhåll av Håkan Johansson (M).
– För en gångs skull är jag faktiskt överens med Vänsterpartiet. Jag tycker att man rimligen borde kunna erbjuda skolskjuts inom de här tidsgränserna. Jag har även pratat med lite pedagoger. De tycker inte att det är rimligt att ha tillsyn över eleverna som kanske måste vänta en timme eller två på skolskjuts. Att ha någon bortre gräns känns ändå rimligt.
Maria Platni (V) föreslog som kompromiss att skolskjutsreglementet antas, men att de borttagna väntetidsreglerna utvärderas för att se hur utfallet blev. Det förslaget klubbades också av nämnden.
– Vi måste spara någonstans, men det ska inte vara på bekostnad av barnen. Så blir väntetiderna superlånga så måste vi ta ett nytt beslut, säger hon.