Väntetiderna på begravning ska halveras
Tiden mellan dödsfall och gravsättning eller kremering ökar och så får det inte fortsätta, anser den statliga begravningsutredningen. I stället föreslås en halvering av den längsta tillåtna väntetiden, från två månader till en månad.
Regeringens begravningsutredare föreslår att den längsta tillåtna väntetiden ska bestämmas till en månad. Det innebär en halvering av den tid som gäller i dag.
Foto: Gunnar Westergren
Beträffande orsakerna till fördröjningarna säger han:
- Ofta handlar det om tvister, att de anhöriga är oense om exempelvis var den avlidne ska begravas. Och om det finns många barn, kanske särkullsbarn, och någon är bosatt utomlands eller i södra Sverige eller det finns en ny sambo i sammanhanget, så kan det komplicera det hela ganska ordentligt.
Ökar år för år
Regeringens särskilda utredare Kathrin Flossing konstaterar att väntetiderna ökar från år till och att så kan det inte få fortsätta; detta av såväl mänskliga som ekonomiska (utbyggnad av antalet platser i bårhus och bisättningslokaler) skäl.
Hon föreslår att lagen ändras så att den längsta tillåtna tiden mellan dödsfall och gravsättning eller kremering bestäms till en månad, en halvering av den tid som gäller i dag. Dock ska det även i fortsättningen vara möjligt att få anstånd från tidsfristen.
Varierande
väntetider
Väntetiderna varierar kraftigt över landet; högst antal dagar har man i Stockholms kommun, i genomsnitt 30,5 dagar. Den genomsnittliga tiden i riket som helhet var 18,8 dagar i november 2008.
Mikael Åström tror att man ligger hyfsat till i Piteå kommun. Dock har tillfälliga fördröjningar vållats av ett driftsstopp (på grund av en översvämning) vid krematoriet i Luleå, en anläggning som församlingarna i Piteå anlitar. Under tiden har man fått skicka stoftet efter de avlidna som ska kremeras till Skellefteå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!