Väntetiden till u ppkörning minskas

KÖRKORTSPROV. Regeringen ska undersöka möjligheten att lämna över hela eller en del av provverksamheten för körkort till privata intressenter, det vill säga trafikskolorna.

Piteå2007-09-28 00:00
I dag är det Vägverkets ansvar att anordna både teori- och körprov för körkort. Antalet körkortsaspiranter och antalet provtillfällen varierar kraftigt över året och mellan olika år; för att klara de stora variationerna krävs en flexibel organisation, konstaterar infrastrukturminister Åsa Torstensson, c.

I klartext är det framför allt de rekordlånga köerna till uppkörningen och för att få skriva kunskapsprovet (teoriprovet) i stora delar av landet som har fått Torstensson att agera. I Göteborg var väntetiden för uppkörning 80 dagar i somras. I genomsnitt får man vänta en och en halv månad på provtillfället sett till landet som helhet.

I Norrbotten är läget betydligt bättre, i Piteå har man för närvarande en väntetid på 2-3 veckor.

Seriösa utbildare

- Det finns som jag ser det två orsaker till att vi är förskonade från de långa väntetider som man dras med i andra delar av landet. För det första har vi skickliga och seriösa utbildare i Norrbotten, som lyckats motivera eleverna att gå hela utbildningen på trafikskolan, säger Roland Stenström, trafiklärare i Jokkmokk och ordförande i STR (Sveriges Trafikskolors Riksförbund) Norrbotten.

- Eleverna gör provet när de är mogna för det och då klarar de det också som regel. Har man tio elever är det ytterst få som blir underkända.

Roland Stenström vill dessutom ge en eloge till förarenheten vid Vägverket i Luleå, som trafikskolorna i länet har ett gott samarbete med. Företrädare för körskolebranschen i Piteå som PT varit i kontakt med instämmer.

Positivt

Ordföranden för trafikskolorna i länet är positiv till regeringens intentioner att lägga ut körproven på de privata trafikskolorna (på sikt kan även teoriproven komma att privatiseras).

- Fördelen skulle bli att man fokuserar mer på utbildning och mindre på prov.

- För övrigt är det väl naturligt att vi som håller på och utbildar eleverna i 10, 15, 20 timmar också får förtroendet att examinera dem. Vi har kanske större möjligheter att bedöma hur eleverna uppträder i trafiken än en vägverkare som kommer och träffar eleven under 25 minuter. Och tyvärr finns det elever som är nervösa som underpresterar vid detta specifika provtillfälle, säger Roland Stenström, som har 35 års erfarenhet som trafiklärare.

Omodern utbildning

Han tycker att dagens körskoleutbildning är omodern och han håller med infrastrukturministern om att den bör ses över. STR föreslår att man snarast inför ett förarprov där teori och praktik kopplas ihop.

- Förslaget är till övervägande del positivt. Den enda risken om det här genomförs är väl att det skulle kunna bli snack om bedömningen, att vi skulle favorisera våra egna elever jämfört med dem som övningskört privat, säger Stefan Vikström, Roberts Trafikskola i Piteå, som dock noterar att tanken är att de certifierade skolorna ska övervakas genom ett kontrollsystem.













Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om