Tidigare kollegor, arbetsledare och diakoner i Piteå församling är upprörda över kyrkoherdens beslut att avskeda 61-årige Rolf Berggren från sitt jobb som kyrkogårdsarbetare i Öjebyn. Den funktionshindrade mannen hade då jobbat 41 år i församlingen.
– Jag skäms nåt så fruktansvärt över att kyrkan kan göra så här, sade tidigare diakonen Stig-Roland Carlsson som överväger att lämna församlingen.
Varken kyrkoherde Richard Asplund eller kyrkorådets ordförande Sven Ivar Lidström (S) ville kommentera saken i PT inledningsvis, men Lidström sade kort att ärendet hanterats enligt de regler och rutiner som finns. Kyrkopolitikerna har fått information om uppsägningen och en som engagerade sig tidigt i fallet var Per Lönnberg, ledamot i kyrkorådet för Vänstern i svenska kyrkan.
– Ordförande i kyrkorådet påstår att det har skötts korrekt och vi i kyrkorådet kan inte heller se att det har gjorts några formella fel. Men medmänskligt sett kanske det skulle ha hanterats på ett annat sätt, men det hade blivit dyrt för kyrkan, säger han.
När Per Lönnberg blev inkopplad var Rolf Berggren avstängd och kyrkoherden hade påbörjat förhandlingar om uppsägning tillsammans med facket.
– Rolf är en mycket omtyckt person i Öjebyn och jag var väldigt mån om att det här skulle skötas snyggt, säger Per Lönnberg.
Enligt honom har kyrkoherden förhandlat om uppsägningen och politikerna har inte haft någon insyn.
– Det har varit lite hysch-hysch om det här och vi har inte fått reda på så mycket. Vi fick veta att han skulle få ett års uppsägningstid som plåster på såren, men helst hade man sett att det här inte hade hänt förstås.
Den funktionshindrade mannen tvingades bort efter en incident med en maskin. Rolf Berggren hävdar att arbetsledaren gav honom order om att köra traktorn, medan arbetsledaren i sin tur påstår att Rolf gjorde det på eget bevåg.
– Ord står mot ord och det är svårt att i efterhand säga vad som hänt. Olyckan hände dock och han satt i traktorn trots att han inte fick då arbetsledaren sedan några år tillbaka ansåg att hans körsätt utgjorde en risk. Rolf har skött sitt jobb på kyrkogården utmärkt i övrigt vad jag förstår, det är just maskindelen han varit avstängd från, säger Per Lönnberg.
Hade inte kyrkan kunnat ge Rolf några andra arbetsuppgifter de sista åren fram till pension?
– Det är möjligt att det hade kunnat gå på något sätt, men jag vet inte hur. Det är en tight organisation och det finns inte så mycket jobb att välja på.
Tycker du att kyrkan har ett större moraliskt ansvar än andra arbetsgivare att lösa en sådan här personalsituation?
– Det kanske man har, men det är kronorna som räknas i slutändan. Församlingen vänder på varenda öre och det är inte många år sedan de var riktigt illa ute. Det är inga guld och gröna skogar.
Rolf Berggren har även vittnat om kränkningar han utsatts för på arbetsplatsen, bland annat hur en chef försökt tvinga honom att läsa högt från reglerna på anslagstavlan trots att han inte kan läsa. Det ska ha skett efter att han råkat fisa i fikarummet.
– Det är inget vi har vetat om från kyrkorådets sida, säger Per Lönnberg.
Efter uppsägningen ägnar Rolf Berggren dagarna till att hjälpa andra, bland annat genom att kapa och klyva ved.
– Rolf är verkligen en sån som vill jobba, säger Per Lönnberg.